Kazne do 3.000KM

Izborni plakati se lijepe i nakon izbora

Vijesti / Flash | 26. 10. 2014. u 14:22 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radi onemogućavanja nepropisnog plakatiranja u Županiji Sarajevo komunalni inspektori Županijske uprave za inspekcijske poslove, na osnovu nadležnosti koje imaju prema Zakonu o komunalnoj čistoći, dosad su izdali 63 rješenja političkim subjektima da u roku od 24 sata uklone plakate s mjesta koja nisu predviđena za tu svrhu.

Kako je Agenciji Fena kazala stručna suradnica za informiranje Županijske uprave za inspekcijske poslove ŽS-a Vildana Bosno, izdano je i 125 prekršajnih naloga pravnim i odgovornim osobama političkih subjekata, te dva rješenja kantonalnim javnim komunalnim poduzećima "Park" i "Gras".

Poduzeću "Park" izdano je rješenje da ukloni nelegalno postavljene plakate sa svih stupova javne rasvjete, zelenih površina i stabala, a poduzeću "Gras" je naređeno da izvrši uklanjanje plakata sa svih stupova kontaktne tramvajske i trolejbuske mreže.

Kazne do 3.000 KM

''Predviđene novčane sankcije za prekršaje iz Zakona o komunalnoj čistoći su od 500 do 3.000 KM (pravna osoba) i od 200 do 700 KM (odgovorna osoba). Za nepostupanje po nalogu inspektora shodno odredbama Zakona o organizaciji organa uprave u Federaciji BiH predviđene su novčane sankcije od 3.000 do 20.000 KM (pravna osoba) i od 300 do 2.000 KM (odgovorna osoba)'', kazala je Bosno.

Naglašava da Inspektoratu urbanističko-građevinske, ekološke i komunalne inspekcije svakodnevno pristižu obavještenja i pozivi političkih subjekata koji dostavljaju informacije o načinu postupanja po rješenjima inspektora, prema kojima su neke političke stranke već uklonile predizborne plakate, dok određeni broj stranaka to još radi.

''Nakon okončanja izbora uočena je pojava ponovnog plakatiranja na već očišćenim stupovima i mjestima na kojima ranije nisu bili primijećeni plakati određenih političkih subjekata u tijeku trajanja kampanje za opće izbore. Komunalni inspektori već na terenu provode i kontrole izvršenja rješenja, te će u svim slučajevima nepostupanja prekršajno sankcionirati političke subjekte. U krajnjem slučaju inspektori mogu donijeti i zaključak o prinudnom izvršenju rješenja posredstvom druge osobe, a o trošku političkog subjekta'', podvukla je Bosno.

Ponovno plakatiranje

Radnici KJKP "Park" i dalje rade na uklanjanju nelegalno postavljenih plakata na javnim zelenim površinama, stablima i stupovima javne rasvjete na području Županije Sarajevo.

''Sve do 11. listopada imali smo pojavu da mi u tijeku dana očistimo stupove od plakata, a da onda tijekom noći budu postavljeni, odnosno nalijepljeni drugi'' ističe Hamza.

Podcrtava da su u ovom poduzeću svoje aktivnosti nastavili i nakon izbora u skladu s mogućnostima i raspoloživom radnom snagom i vremenskim uvjetima koji to diktiraju. Ta aktivnost traje i na tome će se raditi dok se plakati ne uklone, dodala je.

''Poduzeće "Gras" je u više navrata uklanjalo postavljane plakate sa stupova kontaktne tramvajske i trolejbuske mreže. Međutim, još na pojedinim stupovima ima plakata koji nisu uklonjeni, a iz razloga što dok smo jedne uklanjali druge su veoma brzo postavljane'', rečeno je Agenciji Fena iz Službe za odnose s javnošću KJKP "Gras".

Kako su naveli, u tijeku je uklanjanje i preostalih plakata sa stupova kontaktne mreže "Grasa".

Glasnogovornik KJKP "Rad" Ahmed Đipa kazao je Agenciji Fena da u opisu poslova ovog poduzeća nije skidanje plakata, ali ukoliko to neko od njih zatraži, oni će to uraditi".

''Ako su plakati dostupni tako da ih naši radnici mogu dohvatiti, mi možemo to uraditi, ali ako neko od nas to zatraži jer je to izvanredni posao mi to i uradimo'', kazao je Đipa dodavši da je "od KJKP "Rad" jedino Stranka demokratske akcije to zatražila i radnici ovog poduzeća su uklonili njihove plakate".

Podsjećamo, ranije smo pisali o pravilima plakatiranja u gradu Mostaru, kojih gotovo i nema.

''Grad Mostar nije donio program o plakatiranju, ovaj program trebalo je donijeti Gradsko Vijeće. Programa nismo imali ni na prethodnim izborima, pa ćemo nažalost imati stanje kao što smo imali i prije'', rekao je za Bljesak.info Hilmo Đidelija šef službe za inspekcijske poslove pri Gradskoj upravi Grada Mostara.

Po njegovim riječima kažnjavat će se plakatiranje drveća, rasvjetnih stubova, fasada zgrada, javnih površina, pogotovo prepreke koje se postavljaju po prometnicama da bi se stavili plakati.

Kopirati
Drag cursor here to close