Reske - Horgoš

Izbjeglice presjekle ogradu između Srbije i Mađarske

Vijesti / Flash | 14. 09. 2015. u 18:23 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina izbjeglica presjekla je jutros ogradu na granici Mađarske i Srbije, njih 16 policija je nakon toga odmah privela i to će biti prva skupina izbjeglica na kojoj će biti primijenjen novi zakon o državnoj granici, javlja Tanjug.

Kako javlja mađarska državna televizija M1, skupina izbjeglica je u ataru blizu prijelaza Reske - Horgoš presjekla bodljivaku žicu i probila ogradu, nakon čega su ušli u Mađarsku.

Njih 16 policija je odmah privela i to je prva skupina izbjeglica na kojoj će biti primijenjen novi, stroži zakon o državnoj granici koji je stupio na snagu u ponoć, a koji, između ostalog, predviđa kaznu zatvora do tri godine za one koji ilegalno pređu granicu.

Sama granica je i fizički zatvorena nakon što je, nakon izgradnje orgrade, zatvoren posljednji prolaz koji su izbjeglice koristile, a to je pruga Subotica - Segedin, na koju je jučer u popodnevnim satima postavljen vagon s bodljikavom žicom.

Srbijanski ministar rada Aleksandar Vulin najavio je u ponedjeljak navečer kako se izbjeglice koje uđu u Mađarsku, a ta zemlja ih vrati, neće moći ponovno ući u Srbiju. Srbija je spremna rasporediti i svoju vojsku na granicu.

"Mi nikoga na silu nećemo zadržavati na našem teritoriju i samim tim nećemo dozvoliti nijednoj zemlji da na silu i bez odgovarajuće zakonske procedure i readmisije bilo koga vrati na naš teritorij", rekao je Vulin Tanjugu, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close