bez kvoruma

Izaslanici 'pobjegli' sa sjednice zbog Helezove revizije

Vijesti / Flash | 19. 09. 2014. u 13:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prekinuta je danas zbog nedostatka kvoruma već kod treće točke dnevnog reda.

Predsjedatelj Doma, Tomislav Martinović izjavio je novinarima kako danas neće biti ni nastavka ranije započete 28. redovne sjednice Doma, koji je trebao biti održan po završetku izvanrednog zasjedanja.

''U trenutku prekida, kod rasprave o dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, u skupštinskoj sali je bilo 28 izaslanika, a potreban kvorum je 31'', rekao je Martinović, koji nije želio komentirati pitanje novinara je li ovo kraj zasjedanja Doma naroda u aktualnom mandatu jer se bliže opći izbori u Bosni i Hercegovini.

Martinović nije želio prejudicirati već je kazao da će još zasjedati Kolegij Doma i da će javnost biti informirana o njegovim odlukama.

Izaslanik Zoran Jovanović smatra kako je do prekida došlo namjerno i da iza toga stoji aktualna vlast te da se ovog puta namjerno nije sačekano da kvorum dođe u salu a pravi uzrok prekida krije se u tome što ''aktualnoj vlasti danas zapravo nije bilo u interesu da se stigne do nastavka redovne sjednice jer su u dnevnom redu bile izmjene i dopune Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja, predložene iz kluba hrvatskog naroda''.

Tim izmjenama je, naglašava Jovanović, trebalo vratiti na staro nelegalno umanjena primanja nekima od branitelja. Prije prekida, u središtu rasprave bila je također braniteljska problematika, točnije resorni federalni ministar Zukan Helez.

Formalno, na dnevnom redu je bila provedba zaključaka donesenih na jednoj od tematskih sjednica Doma po razmatranju stanja braniteljske populacije, s analizom primjene Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite za razdoblje srpanj 2010. - 31. ožujka 2014. godine.

Izvještaj Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata o planu provedbe tih zaključaka nije dobio većinu glasova.

Tijekom rasprave, pojedinci iz hrvatskog i bošnjačkog kluba naroda govorili su protiv rada ministra Heleza u procesu koji je obilježio njegov mandat - reviziji korisnika boračkih prava, koju je on pokrenuo s obrazloženjem da nelegalni korisnici trebaju izgubiti boračke naknade da bi ih legalni, ne samo zadržali nego imali i više.

Diskutanti protivnici Helezovog rada su kazali da je ministar stvorio kaos u procesu revizije, da rezultata nema, te da je s više pogrešnih koraka stavio u drugi plan hrvatske branitelje.

Kopirati
Drag cursor here to close