građani se vraćaju kućama

Iz Vrbasa uklonjena bomba iz Drugog svjetskog rata teška 466 kg

Vijesti / Flash | 27. 09. 2015. u 09:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uklanjanje avio-bombe iz Drugog svjetskog rata, teške 466 kilograma, koja se nalazila u rijeci Vrbas ispod Gradskog mosta u Banja Luci, završeno je oko 11 sati, a građani koji su evakuirani se mogu polako vraćati svojim kućama, javlja novinar Nezavisnih novina.

Također, deminerske jedinice su uspješno transportirale bombu kroz Banja Luku, koja će biti uništena na poligonu Manjača.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke je rekao da na terenu nije bio nije bio nijedan problem i da se već u radnim jutarnjim satima pokazalo da su građani informisani pravovremeno.

S obzirom na to da je riječ o bombi velike razorne snage, građani koji živili u razdaljini od 400 metara od mosta u ranim jutarnjim satima napustili su stambene objekte jer je bila na snazi zabrana kretanja i boravka u zatvorenom i na otvorenom od 9 do 11 sati.

Kako je istaknuo Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banja Luke, adekvatna pomoć je pružena nepokretnim osobama, a privremeni smještaj je osiguran u Domu umirovljenika.

 Procjenjuje se da u tim zonama živi više od 10.000 stanovnika, koji su se nakon uklanjanja bombe vratili u dvoje domove.

Gavranović je na pres-konferenciji napomenuo da na terenu tijekom akcije nije bilo problema i da su imali potpunu suradnju građana.

I načelnik Centra javne sigurnosti Banja Luka Boško Pandža rekao je da je u osiguravanju prostora sudjelovalo više od 350 pripadnika policije, 40 pripadnika Civilne zaštite i 15 deminera, prenosi Fena.

Pomoćnik direktora Uprave civilne zaštite Dragan Kos je rekao da je akcija izmještanja aviobombe završena i prije nego što su očekivali.

Kazao je da je to bila jedna od kompleksnijih akcija zbog gusto naseljene lokacije gdje je bila neeksplodirana bomba.

Kopirati
Drag cursor here to close