Gradonačelnik

Ivo Komšić izabran za gradonačelnika Sarajeva; Čampara i Čović zamjenici

Vijesti / Flash | 27. 03. 2013. u 17:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kandidat Socijaldemokratske unije BiH Ivo Komšić izabran je večeras, u nastavku konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva, za gradonačelnika glavnog grada BiH.

Za njega je glasovala većina od prisutnih, odnosno 15 vijećnika, protiv je bilo sedam, a suzdržanih pet.

Za kandidata SDPBiH Igor Kamočajija glasovalo je 12 vijećnika, protiv je bilo 12, a suzdržana tri.

Inače, samom glasovanju je prethodila rasprava u vezi s načinom rada Gradskog vijeća, a određeni broj vijećnika je inzistirao na tome da Komšić, kao novi kandidat SDU-a, predstavi vlastiti program, na što je on odgovorio da će njegov glavni program biti "da sjednice Gradskog vijeća ne liče na sjednicu koja je u tijeku".

Usprotivio se načinu na koji se stvara neprimjerena atmosfera i tenzije. Istaknuo je simboličnu važnost glavnog grada te njegovu ulogu u reintegraciji zemlje te najavio da će se, ukoliko bude izabran za gradonačelnika Sarajeva, angažirati na vraćanju određenih nadležnosti Gradu i izgradnji dostojanstva gradskih institucija i građana glavnog grada BiH.

Aljoša Čampara iz reda bošnjačkog naroda i Ranko Čović iz reda srpskog naroda izabrani su večeras za zamjenike gradonačelnika Sarajeva. Odlučeno je to u nastavku konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Za Aljošu Čamparu glasovalo je 15 vijećnika, 11 je bilo protiv, dok je za Ranka Čovića glasovalo 15 vijećnika, protiv je bilo šest, a pet suzdržanih.
Kopirati
Drag cursor here to close