Hvalisanje

Islamska država napravila prljavu bombu

Vijesti / Flash | 01. 12. 2014. u 09:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Islamske države objavili su kako su konstruirali takozvanu prljavu bombu, odnosno klasičnu eksplozivnu napravu s radioaktivnim dodatkom - uranom.

Militanti su se svojim navodnim novim oružjem pohvalili na društvenim mrežama, a jedan od hvalisavaca navodi da bi takva paklena naprava izazvala potpuni kaos u Londonu.

Iako nije moguće potvrditi posjeduju li uistinu prljavu bombu, činjenica je da je u srpnju objavljeno kako je iz prostorija sveučilišta u Mosulu, gradu trenutno pod kontrolom Islamske države, netragom nestalo 40 kilograma urana.

Među radikalnim islamistima koji su se pohvalili ovom napravom je i britanski pirotehničar Hamajun Tarik, koji se džihadistima priključio još prije dvije godine, a na Twitteru je pod svojim mudžahedinskim pseudonimom Muslim al-Britani napisao: ''Eh da, Islamska država ima prljavu bombu. Našli smo nešto radioaktivnog materijala na Sveučilištu u Mosulu, o čemu je i Mirror pisao. Sada nam predstoji da shvatimo što su prljave bombe, kakve posljedice izazivaju i što bi se moglo dogoditi detoniramo li jednu na javnom mjestu''.

U daljim je objavama Tarik pisao o destrukciji Londona, ali mu je Twitter nakon toga ukinuo profil, prenosi Jutarnji list.

Ipak, Twitter nije toliko ekspeditivan u ukidanju terorističkih profila koliko su teroristi agilni u otvaranju novih pa su Tarikovi suborci iz nastavili pisati o prljavoj bombi.

''Možemo potvrditi da je Islamska država napravila prljavu bombu od radioaktivnog materijala s mosulskog sveučilišta. Mašala!', napisao je jedan džihadist, prenijela je Srna.

Nakon krađe spomenutih 40 kilograma urana u Mosulu, irački veleposlanik pri Ujedinjenim narodima poslao je pismo glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu u kojem ga je upozorio da su uran oteli teroristi, kao i da je od ukradene količine moguće napraviti oružje za masovno uništenje.

Kopirati
Drag cursor here to close