jurišna puška

ISIL koristi strojnice nedavno proizvedene u Hrvatskoj

Vijesti / Flash | 24. 09. 2016. u 20:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudeći prema fotografijama prekjučer objavljenima na Twitteru, a koje su prezentirane kao snimljene u posljednjih pet tjedana na području južnog Iraka, sjevernog Bagdada i Mosula, borci tzv. Islamske države u svojim okrutnim pohodima koriste najnoviji model strojnice VHS-K2 (Višenamjenska hrvatska strojnica) koje proizvodi tvrtka HS Produkt iz Karlovca.

Na snimljenim fotografijama koje je objavio talijanski reporter vide se upravo ti, noviji modeli jurišne puške koja ispaljuje 800 metaka u minuti, a koristi streljivo kalibra 5,56 mm, u skladu sa standardima NATO-a, piše Indeks.hr.

Iako je ta informacija začudila čak i neke od solidnih poznavatelja prilika u svijetu trgovine oružjem, Indeks piše kako direktor HS Produkta Željko Pavlin u njoj ne vidi ništa sporno.

"Nemoguće da je riječ o nekim velikim količinama, vjerojatno se radi o pojedinim komadima oružja koji su zaplijenjeni u borbama. Mi tu pušku proizvodimo dvije godine i legalno je prodajemo na Bliskom istoku, na tržištima na kojima za to nema nikakve zapreke", kaže Pavlin za Index i potvrđuje da je takav posao realiziran i s Vladom Iraka.

Inače, 'stariji model' spomenute karlovačke strojnice koja se u posljednje vrijeme našla u rukama ISIL-ovaca, piše Indeks, formalno je ušao u operativnu upotrebu hrvatskih oružanih snaga tijekom 2012. godine, iako su je hrvatski vojnici i prije toga koristili u misijama u Afganistanu i Sierra Leoneu.

Iz tvrtke HS Produkt tada su joj, poneseni uspjehom svojeg pištolja HS 2000 koji je na američkom tržištu navodno ugrozio pozicije poznatim svjetskim brendovima kao što su austrijski Glock ili talijanska Berreta, predviđali blistavu budućnost.

Kopirati
Drag cursor here to close