Najava analitičara

ISIL će prvu obljetnicu kalifata i Ramazan obilježiti krvavim terorističkim napadima

Vijesti / Flash | 01. 07. 2015. u 16:58 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

ISIL će sveti mjesec Ramazan i prvu obljetnicu svog samoproglašenog kalifata obilježiti krvavim terorističkim napadima na zapadne zemlje i afirmacijom svojih terorističkih skupina u brojnim zemljama Afrike i Azije uključujući čak i Filipine, predviđaju analitičari.

ISIL već kontrolira velika područja Iraka, Sirije i Libije gdje više od osam milijuna ljudi žive pod terorom brutalnog režima.

Američki Institut za studije rata (ISW) smatra da će ISIL iskoristiti religijske tenzije kako bi svijet do 18. srpnja gurnula u kaos. U izvještaju objavljenom 7. lipnja pod nazivom

"ISIL-ove operacije tijekom Ramazana", stručnjaci su predvidjeli krvavi napad u Tunisu koji je posljednjih godina postao jedno od glavnih područja za obuku terorista, piše Daily Mail.

Prošloga petka na plaži u Tunisu ubijeno je 38 ljudi, a u napadu bombaša samoubojice u džamiji u Kuvajtu stradalo je 27 osoba.

''Ovi napadi dogodili su se samo nekoliko dana nakon što je glasnogovornik ISIL-a Abu Muhammad al-Adnani pozvao svoje pristaše na akcije tijekom Ramazana jer 'smrt u tom mjesecu vrjednija je od smrti u drugim mjesecima''', rekla je analitičarka s ISW-a Harleen Ghambir, prenose 24.sata.

Ona i njezin tim predviđaju da bi ISIL mogao izvesti napade na zapadne zemlje s malom muslimanskom populacijom.

Najugroženije su Velika Britanija, SAD, Kanada i Australija. Među metama su i Italija, Španjolska, Francuska, dio Rusije, Alžir, Libija, Pakistan pa čak i Grčka i Rumunjska.

Kao i u Tunisu, i u ovim zemljama najizgledniji su napadi koje na terenu izvodi jedna osoba poznatiji i pod nazivom "napadi vuka samotnjaka".

Kopirati
Drag cursor here to close