Javno smaknuće

IS nastavlja s ubojstvima: Pogubili dva mladića zbog navodne suradnje s iračkim snagama

Vijesti / Flash | 21. 11. 2014. u 15:00 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Borci džihadističke grupe Islamska država (IS) javno su pogubili u petak na sjeveru Iraka dva mladića optužena da su surađivala s iračkim snagama, prema službenicima i očevicima.

Mladići su ubijeni vatrenim oružjem na velikoj posjećenoj tržnici u sektoru Zab u pokrajini Kirkuk.

IS, koji je osvojio velike dijelove teritorija u Iraku i Siriji, odgovoran je za brojne strahote - odrubljivanja glava, raspeća, silovanja, ropstvo - u područjima pod njihovom kontrolom. UN ga je optužio za zločine protiv čovječnosti.

Sunitska ekstremistička grupa je pogubila pet zapadnih taoca, čije je pogubljenje priznao u video snimcima koji su užasnuli međunarodnu zajednicu. Posljednji, objavljen u nedjelju, prikazuje odrubljivanje glava 18-torici sirijskih vojnika, kao i odrubljenu glavu Petera Kassiga, američkog humanitarnog radnika kojega je grupa otela 2013. godine u Siriji.

Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (OSDH), IS je pogubio više od 1.400 osoba u Siriji nakon proglašenja krajem juna "kalifata" u ovoj zemlji i Iraku. Gotovo 900 ljudi su bili civili, od kojih 700 iz plemena Chaitat, koji se podigao protiv IS-a na sirijskom istoku.

Cilj pogubljenja je da se "zastraše civili i grupe koje odluče da se bore protiv" IS-a i da "privuku nove džihadiste u svoje redove", prema OSDH-u.

Na zapadu Iraka, IS je pogubio više od 259 pripadnika sunitskog plemena Albunimer, neprijateljski raspoloženoj prema ovoj grupi.

Kopirati
Drag cursor here to close