Lokalni izbori

Inicijativa za Stolac upozorava na malverzacije na izborima

Vijesti / Flash | 22. 08. 2016. u 14:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa za Stolac obratila se javnosti priopćenjem kojim želi upoznati javnost da je Općinska izborna komisija Stolac dosada napravila niz malverzacija u procesu priprema za Lokalne izbore 2016. a, posljednja u nizu je imenovanje predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora.

''Naime, OIK Stolac nije raspodijelio predsjedničke pozicije u biračkim odborima ždrijebanjem nego dodjeljivanjem na osnovu zahtjeva političkih subjekata, što je u potpunosti neutemeljeno i predstavlja evidentan čin malverzacije. Ne treba ni napominjati da su samo stranke sa hrvatskim predznakom prilikom predavanja prijedloga za članove biračkih odbora naznačile zahtjev za predsjednike na određenim biračkim mjestima, a sve po instrukciji predsjednika OIK-a Stolac Ivana Perića'', tvrdi Inicijativa za Stolac.

Navode kako OIK Stolac nije uradio temeljitu analizu preliminarnog biračkog spiska nakon koje je trebalo brisati umrle osobe, iako su im pomogli u tom procesu i dostavili blizu 400 imena umrlih osoba koja se nalaze na biračkom popisu.

''Ovim putem upozoravamo da ćemo uredno podnositi kaznene prijave za nesavjestan rad u službi protiv svih onih koji rade malverzacije u izbornom procesu, ali i protiv onih koji imaju nadležnost da ih spriječe, a ne poduzimaju ništa po tom pitanju'', dodaju iz Inicijative za Stolac.

Traže od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i međunarodnih i domaćih udruženja za monitoring izbornog procesa u BiH ''da obrate posebnu pažnju na Stolac i da pomognu u sprječavanju izbornih malverzacija u Stocu u režiji HDZ-a Stolac i Općinske izborne komisije Stolac''.

''Smatramo da je zakonski i pošten izborni proces u Stocuminimum koji se mora osigurati kako bi izbori bili održani jer Inicijativa za Stolac ne želi svojim sudjelovanjem davati legitimitet namještenom izbornom procesu'', navedeno je u priopćenju Inicijative za Stolac.

Podsjećamo, Dnevni list je objavio kako je veliki broj građana Mostara počeo je mijenjati prebivalište u korist Stoca, kako bi glasovali na lokalnim izborima.

Pozivajući se na policijske izvore, mostarska novina navodi kako se ''u zadnje vrijeme s područja Mostara u Stolac prijavilo 90-100 osoba, uglavnom bošnjačke nacionalnosti''.

Kopirati
Drag cursor here to close