Čović

Imamo razvlačenje u Predsjedništvu

Vijesti / Flash | 21. 06. 2016. u 06:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Imamo još nekih pokušaja razvlačenja ovog stanja i određenih blokada, ali nadam se da se u tome neće uspjeti i da ćemo tu priču završiti u sljedeća dva-tri dana'', rekao je hrvatsli član Predsjedništva BiH Dragan Čović nakon što je otkazana sjednica o mehanizmu koordinacije.

''Inzistirao sam da na toj sjednici moramo imati tri glasa i nedopustivo je da se preglasavamo. Mislim da bi to bilo krajnje neprincipijelno i u ovom sazivu Predsjedništva nijednom to nismo uradili, tako da mislim da danas imamo sve preduvjete za tu sjednicu i ne vidim nijednog razloga da kolega Ivanić na bilo koji način to ne prihvati ovako'', rekao je Avazu Čović.

Naime, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić blokirao je sazivanje hitne telefonske sjednice Predsjedništva BiH na kojoj je trebala biti razmatrana informacija o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Ivanić je zahtijevao da se o adaptaciji SSP-a izjasni i Vlada Republike Srpske.

Predsjedništvo BiH trebalo bi ovog tjedna dati konačan stav o izvještaju Vijeća ministara BiH o napretku na europskom putu od kojeg ovisi kada će se pitanje kredibilnosti aplikacije BiH naći na dnevnom redu tijela Europske unije, nadležnih za ovo pitanje.

Čović je podsjetio kako su se rješenja u vezi s adaptacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), te mehanizam koordinacije pred kolektivnim šefom države trebali naći još pretprošle tjedna.

Međutim, kako je potvrdio, zbog novih zahtjeva koje je u vezi s prilagodbom SAA ispostavio Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, izjašnjenje je odgođeno.

''Mene je gospodin Izetbegović izvijestio prije nekoliko dana da gospodin Ivanić insistira da imamo stavove i nižih razina vlasti, odnosno entiteta, o ovom pitanju'', rekao je Čović dodavši kako je on bio zagovornik ideje da se oko prilagodbe SAA ne traži stav entiteta, jer su pregovori vođeni uz uključenost svih razina, gdje je bio dovoljan stav Vijeća ministara BiH, Ivanićev zahtjev ga je, kaže, ponukao da i on zatraži da se o tome izjasne i kantoni i Brčko Distrikt.

''I koliko ja znam, uz jednu takvu koordiniranu aktivnost i gospodina Izetbegovića i moju, mi smo dobili pozitivan stav svih deset kantona i Brčko Distrikta, tako da mislim da smo stvorili sve preduvjete da priču o prilagodbi kada je u pitanju SAA potpuno završimo. I, evo, sad očekujemo da taj posao konačno završimo i da izbjegnemo bilo kakvu nespretnost'', rekao je Čović.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH usvojilo je 14. lipnja Izvještaj o završetku pregovora u vezi s adaptacijom SSP-a koji je proslijeđen Predsjedništvu na dalje odlučivanje.
Vlada Republike Srpske ranije je iznijela stav da su predložene izmjene SSP-a neprihvatljive za Srpsku. Naredna redovna sjednica Predsjedništva BiH zakazana je za 27. lipanj, a krajnji rok za ispunjenje uvjeta EU je 13. srpanj.

Kopirati
Drag cursor here to close