Internacionalni institut

IFIMES: Šešelj u Meronovoj pravnoj sapunici

Vijesti / Flash | 26. 11. 2014. u 12:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Internacionalni institut IFIMES ocijenio je da je haški tribunal puštanjem Vojislava Šešelja na privremenu slobodu direktrno ugrozio osnovne postulate iz Rezolucije Vijeća sigurnosti UN, kao i razloge osnivanja Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Takvom je odlukom, navodi se u istraživanju IFIMES-a, Tribunal praktično omogućio Šešelju da se nesmetano bavi politikom i javno nastupa na teritoriju Srbije, a time stvorio priliku za brojne javne i tajne reakcije i rasprave, državne akcije i priopćenja, ali i za špekulacije, sumnje i teorije zavjere na Zapadnom Balkanu i šire, prenosi Tanjug.

Takve su posljedice omogućene, konstatira IFIMES, upravo time što je Tribunal odluku o puštanju Šešelja donio odstupajući od pravila primijenjenih u svim ranijim sličnim situacijama, pri čemu za odluku nisu glasovali svi suci.

IFIMES posebno bilježi reagiranje Republike Hrvatske, koja je pokrenula niz mehanizama, a njezini su najviši dužnosnici na čelu s predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem specijalnim priopćenjima ukazivali na pravne nedostatke odluke o puštanju Šešelja, kao i na moguće posljedice njegovog djelovanja u vezi s političkom i sigurnosnom (ne) stabilnošću Zapadnog Balkana.

Kako je istovremeno predsjednik Josipović inicirao i akcije u tijelima EU i izravno se obratio predsjedniku Međunarodnog suda Teodoru Meronu, za IFIMES je zanimljivo pitanje zašto službeni Zagreb reagira sada na puštanje Šešelja, kad se ni na koji način nije oglasio nakon oslobađajuće drugostupanjske presude generalu Momčilu Perišiću, optuženom za granatiranje Zagreba.

IFIMES podsjeća da je Perišić prvostupanjskom odlukom osuđen na 27 godina zatvora za zločine počinjene u BiH i u Hrvatskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close