Kakva gospoda

I na ovo se troši: Rekreacija, animacija, vešeraj i bijela tehnika

Vijesti / Flash | 07. 08. 2015. u 11:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tek nekoliko mjeseci nakon dolaska na funkciju ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić planira kupiti novi automobil za koji je u proračunu rezervirano 100.000 KM, piše Glas Srpske.

U planu nabavki Ministarstva sigurnosti BiH navedeno je da je kupovina automobila za ured ministra planirana za rujan ili listopad. Istim dokumentom za lipanj je bila predviđena nabavka automobila za kabinet zamjenika ministra sigurnosti u vrijednosti 50.000 KM, no Glas Srpske nije uspio provjeriti je li taj automobil kupljen.

Pravilnikom o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, koji je donesen lani s ciljem ušteda, predviđeno je da ministri u Vijeću ministara mogu koristiti službena vozila srednje klase čija nabavna cijena ne smije prelaziti 100.000 KM, što znači da je Ministarstvo sigurnosti predvidjelo nabavku po najvišoj cijeni.

Pravilnikom je definirano i da je zamjenicima ministara dozvoljeno isključivo korištenje službenih vozila srednje klase čija je nabavna vrijednost do 50.000 KM.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH u prethodnom mandatu Mladen Ćavar kaže kako vozila koja su koristili jesu prešla mnogo kilometara i da je zamjena bila potrebna, ali nije želio komentirati planirano preveliko izdvajanje novca iz proračuna za nove automobile.

''Mektić zna je li to previše ili ne. Prethodni ministar sigurnosti Fahrudin Radončić koristio je Audi Q7 koji je bio doniran još u vrijeme njegovog prethodnika Sadika Ahmetovića. Ja sam se vozio Passatom također iz prethodnog mandata koji je prešao oko 350.000 kilometara'', kaže Ćavar.

Zanimljivo je, navodi Glas Srpske, da je planom nabavki Ministarstva sigurnosti predviđeno da od 34 stavke koje se tiču nabavke robe i usluga vrijednih skoro 1,5 milijuna KM za čak deset ugovori budu sklopljeni izravnim sporazumom, odnosno bez raspisivanja tendera. Direktnim sporazumom biće nabavljeni elektronska oprema, ručni agregat, alat, lijekovi, posteljina i pokloni.

Za najvrednije stavke - usluge održavanja Tetra sustava i Afisa, za šta je planirano 250.000, odnosno 320.000 maraka, predviđen je pregovarački postupak bez objave obavještenja. Za nabavku avio-karata za potrebe službenih putovanja iz proračuna će otići 100.000 maraka, za hotelski smještaj 49.000, a za nabavku opreme za vešeraj i čišćenje planirano je 89.000. Za nabavku TV prijemnika i bijele tehnike predviđeno je 10.000, a za opremu za rekreaciju i animaciju 16.600 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close