Kaotična situacija

I dalje dramatično: Branitelji ponovno pokušali probiti policijski kordon

Vijesti / Flash | 29. 05. 2015. u 10:46 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovi događaji ipak zaslužuju komentar. Državne institucije se moraju respektirati. To je posao onih koje smo ne tako davno nazivali redarstvenicima. To su ljudi koji čuvaju red i zakon, a tek onda politiku, poručio je premijer Zoran Milanović na presici u Vladi'', rekao je na pressici hrvatski premijer Zoran Milanović.

''Moj ministar Predrag Matić je čovjek na kojega sam iznimno ponosan, inače tu riječ rijetko koristim. On nije mogao sanjati da će mu se ovakve stvari događati. Njemu je puno teže nego meni'', rekao je između ostalog na konrenciji za novinare.

Na Milanovićevu presicu odmah je reagirao i Đuro Glogoški.

''Ne razumijem o kakvim ultimatumima priča Milanović. Jedini je ultimatum postavio Matić. Ne očekujem da premijer dođe u crkvu jer se o takvim problemima razgovara u Vladi'', poručio je Glogoški, koji je rekao da će se još vidjeti hoće li branitelji dobiti poziv za ponedjeljak za 10 sati.

Prosvjednici kraj Kamenitih vrata ponovno su pokušali probiti kordon nezadovoljni onime što su čuli od premijera Milanovića.

[VIDEO] OVDJE PRATITE Najnovije vijesti oko prosvjeda branitelja -->> http://bit.ly/1FkdNnb

Posted by DNEVNIK.hr on Friday, May 29, 2015

Josip Klemm, jedan od organizatora prosvjeda branitelja u Savskoj 66, novinarima na Markovu trgu rekao je da su branitelji uvijek spremni za dijalog te načelno pozdravio ponudu premijera da se sastanu u ponedjeljak i tako najavio da bi se odazvao na taj sastanak.

Naznačio je da bi se branitelji po svemu sudeći razišli s Markova trga već tijekom današnjeg dana ukoliko bi se prethodno povukla interventna policija.

Crkvu je napustio i Ljubo Ćesić Rojs, te se zadržao ispred crkve u razgovoru s policajcima.

Iza podneva situacija na Markovu trgu došla je do usijanja. Dio prosvjednika probio je policijski kordon u Ćirilometodskoj ulici i dotrčao do crkve sv. Marka, gdje od četvrtka prosvjeduje skupina branitelja na čelu s Đurom Glogoškim i Josipom Klemmom.

Prosvjednici probijaju kordon policije!

Karamarko: Ma kakav zakon su prekršili? Pa to su branitelji!Više u članku --> http://bitly.com/1FRyASF

Posted by 24sata on Friday, May 29, 2015

Prosvjednici su u Ćirilometodskoj ulici i kod Kamenitih vrata maknuli metalne ograde koje je postavila policija, nakon čega je pedesetak njih kod Starogradske vijećnice probilo kordon i trčeći stiglo na Markov trg, gdje su stali uz crkvu.

Policajci sada svojim tijelima sprečavaju prosvjednike da prodru na Markov trg. Prilikom proboja došlo je naguravanja i fizičkih obračuna s policajcima, na koje su bačena i neka pirotehnička sredstva.

Njih pedesetak uspjelo se probiti do ulaza u crkvu na Markovu trgu. Policija je počela s uhićenjima no drugo branitelji su ih u tome spriječili. Došlo je do sukoba.

KAOS PRED VLADOM Dio branitelja probio policijski kordon, interventna ih zaustavila -->> http://bit.ly/1FkdNnb UŽIVO s Markova trga izvještava novinarka portala DNEVNIK.hr Ivana Domitrović. [VIDEO: I. Domitrović]

Posted by DNEVNIK.hr on Friday, May 29, 2015

Đuro Glogoški pozvao policiju da otkaže poslušnost

Đuro Glogoški pozvao je danas pripadnike policije ''da otkažu poslušnost onima koji su im dali zapovijed da krenu na branitelje i na hrvatske ratne vojne invalide, a koji sjede u svojim uredima''.

''Nemojte da hrvatske majke moraju plakati kao što su plakale devedestih godina zbog agresora. Vi niste agresori. Vi ste hrvatska policija. Otkažite zapovijed onima koji su vam dali zapovijed da se pusti krv na Trgu svetog Marka'', poručio je Glogoški pozvavši policiju da se pridruži braniteljima.

Glogoški policiji: otkažite poslušnost!

Posted by HRT Vijesti on Friday, May 29, 2015

U crkvu sv. Marka iza podneva je ušao hrvatski ministar branitelja Predrag Matić kako bi razgovarao s braniteljima koji od četvrtka navečer prosvjeduju u crkvi.

"Došao sam razgovarati s braniteljima", kratko je rekao Matić prije ulaska u crkvu na čijem ulazu ga je dočekao jedan od vođa prosvjednika Josip Klemm.

Dvjestotinjak branitelja iz raznih dijelova Hrvatske krenulo je iza 11 sati iz Savske 66 prema Markovu trgu, no dospjeli su tek do policijske barikade kod Kamenitih vrata. Istovremeno, stotinjak prosvjednika okupilo se kod policijskih prepreka u Ćirilometodskoj ulici, kod zgrade Starogradske vijećnice.

Prolazeći gradom prosvjednici su pjevali "Zovi, samo zovi..." i "Evo zore, evo dana...", te uzvikivali "U boj, u boj, za narod svoj" i "Za dom spremni". Njihovu kolonu pljeskom su popratili neki građani, kao i turisti koji razgledavaju središte Zagreba.

Jedan od vođa prosvjeda Đuro Glogoški izjavio je u petak ujutro novinarima da neće izaći iz crkve. Možemo samo podsjetiti na riječi naše prijateljice Nevenke Topalušić "odavde me mogu iznijeti samo mrtvu", poručio je Glogoški.

Predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški, koji je sa skupinom hrvatskih branitelja, među kojima su i najteži ratni invalidi, proveo noć u crkvi svetog Marka, poručio je u petak kako ne planiraju izaći iz crkve jer "osjećaju da će im životi biti ugroženi" ako tako postupe.

Ustvrdio je da je policija noćas pokušala oteti Klemma, ali su branitelji to spriječili. "Sinoć su gospoda iz policije koja su upala u crkvu htjela oteti Josipa Klemma ali im to nije dozvoljeno," rekao je.

Probijena je policijska ograda kod Kamenitih vrata

Posted by HRT Vijesti on Friday, May 29, 2015
Predsjednik HDZ-a RH Tomislav Karamarko u petak je pozvao premijera Zorana Milanovića da razgovara s braniteljima, kao bi se prekinula agonija i nemile scene na Trgu sv Marka.

Karamarko pozvao Milanovića da razgovara s braniteljima

"Jako sam tužan, gledao sam jučer direktan prijenos te žalosne epizode. Nije dobro, i ovim putem još jednom pozivam premijera Milanovića da razgovara s braniteljima i da se prekine ta agonija", rekao je Karamarko novinarima nakon sastanka s koalicijskim partnerima u središnjici HDZ-a.

Istaknuo je kako sadašnje nemile scene nisu potrebne, rekavši kako to nije zaslužila Hrvatska, kao ni branitelji.

Kopirati
Drag cursor here to close