Napadi na navijače

Hrvatski MVP uputio prosvjed veleposlaniku Srbije

Vijesti / Flash | 25. 01. 2012. u 11:40 M.U.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je u srijedu prosvjed veleposlaniku Republike Srbije u Zagrebu Stanimiru Vukićeviću zbog jučerašnjih napada na vozila hrvatskih navijača u Novom Sadu i Rumi, pri čemu su neki od hrvatskih državljana i ozlijeđeni, priopćeno je iz MVEP-a.

Veleposlanik Vukićević izrazio je žaljenje zbog nastalih incidenata te izvijestio hrvatsku stranu kako su nadležne službe Republike Srbije dosad uhitile šest napadača na hrvatske navijače. Također je izvijestio kako se istraga nastavlja te će o svim rezultatima nadležna tijela u Hrvatskoj biti pravovremeno informirana.

Obostrano je ocijenjeno kako ovakvi incidenti ne pridonose jačanju odnosa između dviju država. Zato je hrvatska strana zatražila pojačan angažman službi sigurnosti u Srbiji tijekom predstojećih rukometnih susreta na europskom prvenstvu na kojima se očekuje i više hrvatskih navijača.

Hrvatski rukometni navijači bili su u utorak navečer, poslije utakmice Hrvatske i Francuske, izloženi seriji ozbiljnih i organiziranih napada u Novome Sadu i u Rumi, u kojoj je jedan hrvatski navijač uboden nožem.

Najteži incident se dogodio u Rumi, prenosi Radio-televizija Vojvodine, gdje je na jednoj benzinskoj crpki hrvatski navijač uboden nožem pa je prevezen u novosadsku bolnicu. Kombi hrvatskih državljana na toj je postaji zapaljen.

Nešto ranije, u predgrađu Novoga Sada napadnuta je kolona automobila hrvatskih navijača koje je pedesetak maskiranih mladića gađalo kamenjem, a jedan od njih koristio je sjekiru. Među napadnutim hrvatskim državljanima bilo je ozlijeđenih, a N.J. iz Zagreba je bio hospitaliziran u Kliničkom centru Vojvodine. Po vojvođanskim medijima, napad je bio vrlo dobro organiziran. Jedno vozilo je naglo zakočilo ispred kolone od šest, sedam automobila s hrvatskim tablicama, i onda je uslijedio napad pedesetak mladića.

Glasnogovornica novosadske policije Mileva Tomić rekla je agenciji Beta da je oko 15 vozila oštećeno na više različitih lokacija u Novom Sadu, a da se konačan broj još ne zna.

Kopirati
Drag cursor here to close