Ministri čekaju Skupštinu

HNŽ dobiva vladu osam mjeseci nakon izbora

Vijesti / Flash | 07. 07. 2015. u 07:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema najavama od prije nekoliko dana, Hercegovačko-neretvanska županija trebala bi ovoga tjedna dobiti novu županijsku Vladu. HNŽ je zadnja županija u kojoj još uvijek nije formirana Vlada.

Predstavnici SDA i HDZ-a BiH potpisali su sporazum o suradnji na temelju kojega bi trebala biti formirana nova vlast, a potvrda izbora novih ministara treba još dobiti potporu u županijskoj Skupštini, piše Večernji list.

Kako se neslužbeno doznaje, u utorak će u Skupštini HNŽ-a biti održan kolegiji na kojemu će se razgovarati o mogućem datumu zasjedanja.

Sjednica Skupštine

''Još uvijek nije poznato kada će sjednica biti održana. Više ćemo znati nakon današnjeg kolegija'', rekli su sugovornici Večernjeg lista iz Skupštine HNŽ-a. Inače, prema sporazumu dvije stranke, HDZ BiH će predložiti ministre u Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu prometa i veza, Ministarstvu za pitanja branitelja, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi.

SDA će predložiti ministre u Ministarstvu financija, Ministarstvu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, Ministarstvu gospodarstva, Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša, Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa, od kojih će jedan biti iz reda srpskog naroda.

Stranke potpisnice Sporazuma suglasne su kako će nakon potvrđivanja Vlade HNŽ, a najkasnije trideset dana od potvrđivanja, razmotriti i zaključiti aneks ovog sporazuma koji će definirati raspored drugih dužnosti u ministarstvima, upravama, zavodima, službama, javnim ustanovama, gospodarskim društvima i drugim županijskim tijelima koja imenuju ili na imenovanje daju suglasnost resorni ministri, Vlada HNŽ, Skupština ili radna tijela Skupštine HNŽ, uključujući i upravne i nadzorne odbore, a poštujući ustavnu obvezu o proporcionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda u javnim institucijama, navodi se u dijelu sporazuma.

Zadaća nove vlasti

Očekuje se kako će nova vlast jačati odnose s lokalnim zajednicama, zajedno s općinama provoditi projekte, ustabiliti prihodovnu stranu proračuna i revidirati rashode u županiji.

Također, najavljeno je kako će predsjednik Vlade Nevenko Herceg zajedno s ministrima pokrenuti niz ekonomskih reformi s ciljem smanjenja nezaposlenosti, poboljšanja socijalne slike, piše Večernji list. Već je najavljen niz konkretnih mjera koje će ići u ovome smjeru.

Kopirati
Drag cursor here to close