HVIDR-a Mostar

Helez treba odgovarati, a ministarstvo se podijeliti

Vijesti / Flash | 13. 04. 2015. u 09:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Helez treba odgovarati za ove postupke koje je dosad radio. Nađe se čovjek u državi i kaže ovima nema isplate, pa to je apsurd. Taj čovjek treba odgovarati za postupke koje je dosad radio'', rekao je Miro Šunjić iz mostarske HVIDR-e na press konferenciji u Mostaru.

Istaknuo je kako traže poništenje revizije Zukana Helezove, bivšeg Federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida u FBiH.

''Tražimo poništenje Helezove revizije. Ne samo da su oštećeni stradalnici rata, oštećen će biti proračun Federacije jer su sudovi na strani stradalnika. Rađeno je bespravno, bez uporišta, po svojim naredbama, savjetima iz svog ministarstva kako rezati da napravi uštede i gdje uštede mogu bit. Uštede su bile moguće jer su umrli članovi, tu su uštede bile,a ovih ušteda nema'', rekao je Šunjić.

Dodao je kako je zbog Helezovih revizija u Mostar dolazilo manje novca.

''Preko milijun maraka je manje novca dolazilo u Mostar. Svaki mjesec milijun maraka je manje uzmite godišnje to je 12 milijuna km, to su novci. Nekom je u interesu bilo da se to tako ne radi'', rekao je Mario Cvitković iz HVIDR-e.

Iz HVIDR-e grada Mostara su naveli kako raspolažu podacima da je Županijski sud donio desetke presuda u kojima je naložio Federalnom ministarstvu za pitanje branitelja i invalidnina domovinskog rata Sarajevo da isplate zaostale invalidnine i da ratnim vojnim invalidima ubuduće uspostavi pravo na isplatu. Također navode kako je raniji ministar zabranjivao bilo kakvo postupanje po presudama ili po rješenjima i zabranjivao je isplatu zaostalih invalidnina, te mnogim invalidima redovnu uspostavu prava utvrđenih pravomoćnim rješenjem ili presudom.

''Kako čovjek može nepoštivati sudove i zakone i bit ministar, a da se radi o nama bili bi u zatvoru'', rekao je Šunjić .

''Poslije ovoga ja vjerujem da će ga država goniti. Bojim da mi neće bit isplate invalidnina, jer će trebati isplatiti dosadašnje presude'', dodao je Šunjić.

Šunjić je rekao kako se HVIDR-a zalaže za novu reviziju, koja kako kažu treba bit provedena po zakonu. Dodaju da oni sami neće podnositi tužbe protiv ministra, ali i da pravna država mora raditi svoj posao.

Iz HVIDR-e također traže da se Ministarstvo za pitanje branitelja na razini Federacije podjeli na dva dijela, te da se jedan dio Ministarstva bavi pripadnicima HVO-a, a drugi pripadnicima Armije BiH.

Zahtjevi koje su članovi HVIDR-e iznijeli na press konferenciji

Ustroj Ministarstva za pitanja branitelja na nivou FBiH

Formiranje unutarnjeg ustroja na sektor, odjel ili kako drugačije ga zvati navesti primjer ustroja Ministarstva za pitanje branitelja HNŽ/K Mostar da radi kao sektor za HVO i sektor za ABiH od samog ustroja se radi na ovakav način bez problema u odnosu na rad i sve se obavlja preko državnih službenika ( pravnih savjetnika za pitanja HVo i ABiH) .

Zapošljavanje hrvatskih kadrova unutar Federalnog ministarstva za pitanje branitelja prema popisu stanovništva 1991 uzimajući u obzir da trenutno nema zaposlenika prema takvoj statistici, te činjenice da bi zaposlenici trebali biti raniji pripadnici vojnih postrojbi HVO radi lakšega poznavanja i pomoći braniteljskoj populaciji.

Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja Sarajevo također radi bez pozicija hrvatskog naroda. Direktor kome je izašao mandat je bošnjak kao i ostale ključne pozicije unutar ustroja Instituta su popunjene samo bošnjacima. Predlažemo da se popune liječničke komisije adekvatnim i stručnim kadrom kako bi se postupak proveo u skladu sa Pravilnikom o radu liječničkih komisija kao i zakonskim odredbama te vratiti zakonsku odredbu da se nalaz ocjena i mišljenje RVI saopći odmah nakon pregleda kako je to ranije bilo propisano člankom 22. Pravilnika.

Predlažemo, radi bržeg i ekonomičnijeg postupka provedbe revizije i konačnog okončanja agonije stradalnika, da se nalaz, ocjena i mišljenje donosi i bez pregleda korisnika prava u prvom stupnju, a svaki RVI koji nije zadovoljan sa nalazom, ocjenom i mišljenjem liječničke komisije u prvom stupnju može zatražiti putem žalbe da bude pregledan od strane drugostepene liječničke komisije u Sarajevu, te koristiti instrumente i metode medicinske znanosti radi pravilnog utvrđivanja invalidnosti, uzimajući u obzir da Institut raspolaže sa adekvatnim medicinskim instrumentima za ocjenu i provjeru invalidnosti. Smatramo da bi se na ovakav način revizija mogla okončati do kraja 2015. godine što je, smatramo, interes i branitelja, kao i struktura vlasti da se ovaj postupak okonča.

Apelujemo na ministra, kao i sve županijske ministre, da se što prije uspostave prava stradalnicima kojima je to pravo bilo uskraćeno, a posjeduju pravomoćna i izvršna rješenja, uspostaviti prava svim stradalnicima kojima je presudom dosuđena isplata zaostalih invalidnina, također tražimo da se putem nadležnih općinskih službi što prije usklade stanje spisa, sa isplatom invalidnine, te da se svim onim invalidima kojima je nezakonito prestala isplata uspostavi to pravo do donošenja drugačijeg rješenja ili presude.

Prema podatcima sa kojima HVIDR-a Grada Mostara raspolaže stradalnicima se već dugi niz godina nije isplaćivalo prema pravomoćnim i izvršnim rješenjima na koje je u postupku revizije data suglasnost nadležnog drugostepenog tijela. Svi oni koji su ovakvog statusa trebaju se uvrstiti na redovitu isplatu i istima isplatiti zaostale invalidnine jer im one nisu isplaćivane radi usmenih ili tko zna kakvih odluka bivšeg ministra, međutim zakonsko uporište je na strani invalida i to im se pravo treba uspostaviti.

HVIDR-a Grada Mostara raspolaže sa podatcima da je Županijski sud Mostar donio desetke presuda u kojima je naložio Federalnom ministarstvu za pitanje branitelja i invalida domovinskog rata Sarajevo da isplate zaostale invalidnine i da se ratnim vojnim invalidima u buduće uspostavi pravo na isplatu. Prema navedenom, imamo saznanja da je raniji ministar zabranjivao bilo kakvo postupanje po presudama ili po rješenjima i zabranjivao je isplatu zaostalih invalidnina, te mnogim invalidima zabranjivao redovnu uspostavu prava utvrđenih pravomoćnim rješenjem ili presudom. Smatramo da je na ovaj način pokušao sakriti stvarne činjenice navodeći tobože da je izvršio da je izvršio ogromnu uštedu, međutim uštede u ovom dijelu nije bilo, a prouzrokovao je dodatne sudske troškove, kao i zakonske zatezne kamate koje teku na pravomoćne presude, a što će u konačnici oštetiti proračun zbog nezakonitog postupanja i ignoriranja presuda Županijskog suda.

HVIDR-a Grada Mostara raspolaže i sa podatcima da Vrhovni sud Federacije BiH u postupku koji je provodio raniji ministar, odnosno u postupku Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko – invalidske zaštite, kako se to skraćeno zove revizije, donose presude u korist stradalnika RVI, očito navodeći da nije poštivana dvostepenost postupka, da nije poštivana procedura prema Zakonu o upravnom postupku, te navodeći i to da je ogroman broj rješenja raniji ministar donio u skladu sa člankom 7. stavak 2. i 3., kao i člankom 9. Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko – invalidske zaštite, a koje odredbe je Ustavni sud proglasio da nisu ustavna kategorija, odnosno nisu u suglasnosti sa člankom 6. stavak 1. Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Bivši ministar, ignorirajući presude Ustavnog suda i provodeći reviziju po svom „ćeifu“ prouzrokovao je ogromnu štetu, kako invalidima, tako i proračunu Federacije BiH, odnosno nije poštivao najviše institucije države.

HVIDR-a Grada Mostara zaključuje da zbog neustavnog postupanja i načina rada bivšeg ministra nije potrebno donositi nikakve posebne političke odluke o vršenju revizije, jer je očito da će kompletnu nezakonitu reviziju poništiti sudovi, kako županijski sudovi tako i Vrhovni sud Federacije BiH, te činjenice da se do sada nije postupalo u skladu sa člankom 60. Poslovnika o radu Ustavnog suda Federacije BiH, odnosno neustavan zakon i postupanje se nije uskladilo kako je to Ustavni sud naložio. Zbog nepostupanja po presudi Ustavnog suda apeliramo i na Ustavni sud da u skladu sa svojim ovlaštenjima poduzme mjere i radnje u cilju provedbe donesenih presuda, te poduzme mjere i radnje prema osobama koje nisu provele donesene odluke.

Moramo također primijetiti da svi stradalnici kojima je u postupku revizije izdano uvjerenje FMB2 isto nije doneseno od strane revizorskih timova koji su formirani u skladu sa člankom 6. stavak 2. Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko – invalidske zaštite. Navedena zakonska odredba je u potpunosti jasna na koji način se formiraju timovi, kao i uvjeti koje moraju ispuniti članovi revizorskog tima, a jedan od ključnih uvjeta je da su bili bivši pripadnici HVO-a ili A BiH. Prema dosadašnjem sastavu revizorskih timova možemo konstatirati da je bilo i takvih osoba u revizorskim timovima koje nisu rođene do 1992. Godine, pa nije jasno na koji način bi oni bili upoznati stradalnicima i ratnim dešavanjima. Smatramo da zbog navedenih propusta aktualni ministar treba poništiti sve obrasce FMB2, te uspostaviti pravo stradalnicima do okončanja nekog novog postupka koji će biti proveden od strane revizorskog tima formiranog u skladu sa Zakonom.

U sastavu Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata Sarajevo djeluje Inspektorat koji, smatramo, da je formiran nezakonito jednostranom voljom i koji su vršili „inspekciju“ po instrukciji ranijeg ministra i obavljali poslove za potrebe koje su njemu bile od važnosti. Smatramo da je Inspektorat, koji je formiran, nezakonit i da isti ne obavlja funkciju prema zakonskim ovlaštenjima i stavio se u funkciju bivšem ministru. Predlažemo da novi ministar raspusti Inspektorat i isti formira u skladu sa zakonom, te na taj način omogući Inspektoratu da svoj djelokrug rada obavlja u skladu sa zakonom. Predlažemo da se ponište sva rješenja koja su do sada nezakonito izdavali inspektori, a odnose se na stradalnike, odnosno RVI.

 

Kopirati
Drag cursor here to close