detalji

Hakeri otkrili kako Amerika financira ukrajinsku vojsku

Vijesti / Flash | 26. 11. 2014. u 11:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SAD će dati ukrajinskoj vojsci tri kontra-baterijska radara u vrijednosti od 400 tisuća dolara, ali to je sitnica u odnosu na ono što Amerikanci već šalju ili će tek poslati Ukrajincima - tvrde hakeri grupe CyberBerkut.

Hakeri navode da posjeduju tajna dokumenta Stare Departmenta koja su sačuvana na mobilnom uređaju, koji je pripadao činovniku iz okruženja potpredsjednika SAD Josepha Bidena.

Prema riječima članova ove "internet–zajednice", tajni dokumenti daju realnu predstavu o obujmu američkog financiranja ukrajinske vojske, a dobivena su za vrijeme posjete Bidena Kijevu 20. i 21. studenog.

Iz dokumenata se saznaje kako stotine tisuća dolara stižu na osobne račune vojnika i da ih određeni časnici koriste za osobne potrebe.

U posebnom dokumentu, na kojem je potpis američkog predsjednika Baracka Obame i državnog tajnika Johna Kerryja, stoji kako SAD planiraju predati ukrajinskoj vojsci kontra-baterijske radare, ali i drugo naoružanje.

Ukrajinski obrambeni resor zatražio je od SAD 30,7 milijuna dolara za vojno-tehničku pomoć. Od tog novca, trebala bi biti kupljena sredstva veze, između ostalog rančeve radiostanice, sustavi navigacije, sistemi za promatranje za brodove obalske straže, prenosi Srna.

Predviđeni su roboti za razminiranja, odore i osobna oprema, pribori za noćno promatranje, toplovizori i računalna oprema za Nacionalno vojno sveučilište Ukrajine - stoji na stranicama CyberBerkuta.

SAD su izdvojile milijun dolara na izgradnju lingvističke laboratorije i zakup udžbenika na engleskom jeziku za ukrajinske vojnike.
''Evo kako izgleda "plan" ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka za rješenje konflikta na istoku Ukrajine: Četiri stotine snajperskih pušaka, 2.000 jedinica automatskih pušaka, 720 ručnih bombi, skoro 200 minobacača i više od 70.000 tona streljiva za njih. Zatim "stingeri", pa 420 protutenkovskih raketa itd. Tako Porošenko želi 'smiriti' stanje na istoku Ukrajine'', stoji na stranicama CyberBerkuta.

Kopirati
Drag cursor here to close