Javno mijenje

Grci rekli 'NE' Europi na referedumu

Vijesti / Flash | 05. 07. 2015. u 17:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčka je značajnom većinom na referendumu glasovala za odbijanje paketa pomoći međunarodnih kreditora, pokazale su službene projekcije konačnog rezultata. Nakon prebrojenih 80,55 posto glasova, paket pomoći odbacuje 61,56 posto birača, a prihvaća 38,44 posto, javlja HRT.

Ovakav ishod referenduma znači veliku pobjedu grčkog premijera Alexisa Tsiprasa, koji je pozvao na glasovanje "protiv" nazvavši prijedlog vjerovnika poniženjem i ultimatumom.

Vođa oporbe Antonis Samaras dao je ostavku.

Stotine ljudi, protivnika strogih mjera štednje, izašli su na ulice Atene, slaveći pobjedu svog političkog tabora - ljevičarske vlade predvođene premijerom Tsiprasom. Okupljanje je počelo dva sata nakon zatvaranja birališta na Trgu Sintagmi u središtu Atene. Opremljeni grčkim zastavama i transparentima s glasom 'NE', Grci su pohrlili na središnji atenski trg nedaleko zgrade parlamenta, skandirajući parole protiv oštrih mjera štednje koje zagovaraju međunarodni vjerovnici, Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond.

Proeuropske stranke i političari iz eurozone upozorili su da glasovanje "protiv" biti prepreka u pregovorima s vjerovnicima i usmjeriti Grčku na put izlaska iz eurozone.

Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se sutra u Parizu na radnoj večeri kako bi ocijenili posljedice grčkog referenduma.

BREAKING: German Vice Chancellor Gabriel - Tsipras has torn down last bridge of compromise. #GreeceReferendum #GreekCrisis

Posted by Reuters on Sunday, 5 July 2015


Birališta u Grčkoj zatvorena su po tamošnjem vremenu u 19 sati, a građani su na referendumu odlučivali o budućnosti zemlje. Prema anketama prije referenduma bilo je neizvjesno hoće li Grci glasovati za ili protiv mjera koje traže strani vjerovnici za ponovni povratak zemlje na financijska tržišta.

Kopirati
Drag cursor here to close