za analize

Grad šuti: Nesigurna igrališta za djecu u Mostaru

Vijesti / Politika | 30. 03. 2015. u 09:36 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ranije provedenim istraživanjem u BiH, koje je za cilj imalo da se utvrdi stanje na dječjim igralištima te podizanje javne svijesti o značaju sigurnosti dječjih igrališta utvrđeno je da je, na 103 od 115 dječjih igrališta, dječja oprema neispravna i da ne ispunjava propisane sigurnosne zahtjeve.

Istraživanjem koje je početkom travnja 2014. godine inicirala Agencije za nadzor nad tržištem BiH, i koje je kao rezultat s aspekta sigurnosti dalo nezadovoljavajuće rezlutate nisu obuhvaćena igrališta u Mostaru.

Pokušali smo stupiti u kontakt s nadležnim Institucijama u gradu, uputivši pitanja o provjerama sigurnosti dječijih igrališta u Mostaru, eventualnoj obnovi, popravci i mogućem renoviranju, no do danas, na upite proslijeđene prije nešto više od mjesec dana, nismo dobili nikakvu informaciju.



Nebriga i nezainteresiranost grada Mostara za problematiku dječjih igrališta, neredovito održavanje i dotrajalu opremu, daje jasnu poruku i odriješene ruke vandalima, koji su zasigurno najčešći uzrok stanja u kojem se ova igrališta danas nalaze.

I dok gradske vlasti ne prime na znanje da su upravo oni ta tijela, u čijoj je nadležnosti problematika dječjih igrališta, i da su oni ti koji trebaju uložiti maksimalne napore kako bi se poboljšala sigurnost djece i pomoć nadležnim službama zaduženim za održavanje i upravljanje javnim dječjim igralištima, građanima Mostara ne preostaje ništa drugo nego raditi vlastitu analizu.



Dotrajali i oštećeni lanci na ljuljačkama, korozija, smeće, oštećena sjedišta na klackalicama i ljuljačkama, neodgovarajuće podloge, opasnost od prerezane žice, neodgovarajuće lokacije u blizini vrlo frekventnih prometnica, dotrajali tobogani, neodgovarajući nagibi…samo su dio onog što smo uočili, te bi bi da se pita nas, igrališta u Mostaru bila u kategoriji 'zabranjenog prilaza'. 

Grad odgovorio:
Svi tereni su u zadovoljavajućem stanju, osim onih koji su devastirani

Nakon objave ovog teksta, na redakcijski mail stigao je odgovor iz Gradske uprave u kojem stoji kako ''Grad Mostar nije bio obuhvaćen istraživanjem o ispravnosti i sigurnosti dječjih igrališta, koje je provela Agencije za nadzor nad tržištem BiH''.

''Također Vas moramo obavijestiti da o provođenju ovog istraživanja nismo ni upoznati, te nemamo informaciju koji tip igrališta je obuhvaćen istraživanjem (igralište za djecu u dvorištima vrtića, parkovima i naseljima sa toboganima, ljuljačkama i sl., ili sportska igrališta koja su otvorena za djecu i rekreativce), te nemamo parametre koji su korišteni u ocjeni sigurnosti da bi smo se mogli priključiti istraživanju'', navode u odgovoru u Gradskoj upravi.

''Moramo naglasiti da Grad Mostar ima evidentirano 143 sportska objekta za koja je sačinjena evidenciju na obrascima propisanima od Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, te da su isti razvrstani po tipu, vrsti, načinu korištenja, namjeni i osobinama sportskog objekta pojedinačno. Svi sportski objekti i tereni u Gradu Mostaru su sa aspekta sigurnosti u zadovoljavajućem stanju (osim onih koji su devastirani i nisu u upotrebi), a prilikom gradnje novih objekata posebna pažnja se posvećuje sigurnosti korisnika. Tako je na kombinovanom terenu u Centru za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Los Rosales“ koji je u decembru prošle godine izgrađen uz pomoć N/FS BiH dodatno (mimo projekta) planirana zaštita oštrih ivica na ogradnom zidu, jer je procijenjeno da bi teren izgrađen prema projektu, bez zaštite ivica zida bio nesiguran za korištenje'', navodi s eu priopćenju te dodaje kako je ''Grad Mostar spreman i stručno osposobljen da se uključi u sva istraživanja koja se tiču sporta i sportskih objekata''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close