Zalaganje za BiH

Grabar-Kitarović: Hrvatski narod u BiH mora postati jednakopravan u svakom pogledu

Vijesti / Flash | 12. 01. 2015. u 20:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da će među njenim prioritetima u radu biti zalaganje da ''konačno BiH bude politički emancipirana država, koja će snažno krenuti put članstva u EU i NATO-u“.

''Ali, za to su potrebne snažne unutarnje reforme, a jedan od neophodnih uvjeta je da hrvatski narod konačno postane jednakopravan, konstitutivno i u svakom pogledu, na cijelom teritoriju BiH'', kazala je večeras u ekskluzivnom intervjuu  za FTV novoizabrana predsjednica Hrvatske.

Precizirala je da će u tome podržavati ona rješenja koje budu predložili legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH.

''Prvo bih voljela vidjeti dogovor između triju naroda i nacionalnih manjina u BiH oko unutarnjeg uređenja i  pravca kojim će BiH krenuti. Ako ne, mislim da Hrvatska kao država, kao članica EU i NATO-a, treba iskoristiti tu svoju poziciju da bi pokrenula međunarodnu zajednicu, uključujući i SAD, da se uključe ponovo u ovaj proces nadogradnje Daytonskog mirovnog ugovora, jer očito je da moramo mijenjati stvari da bismo omogućili da BiH stvarno emancipirano i neovisno fukcionira'', kazala je.

Grabar-Kitarović je kazala da će Bosna i Hercegovina vjerojatno biti prva država koju će posjetiti kao predsjednica države.

''Prva moja briga je Hrvatska, ali i položaj hrvatskoga naroda u BiH, kao i  Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori bit će visoko na mom dnevnom redu, tako da vjerujem da će prvi posjet biti BiH. Vjerujem u budućnost BiH, želim joj sve najbolje'', kazala je novoizabrana predsjednica Hrvatske.

Kolinda Grabar - Kitarović izabrana je za predsjednicu Hrvatske u drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju, a tu funkciju obnašat će narednih pet godina.

Kopirati
Drag cursor here to close