godinu nakon

Godina prosvjeda: Građani ispred zgrade Predsjedništva BiH

Vijesti / Flash | 07. 02. 2015. u 11:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu okupilo se oko stotinu građana koji obilježavaju godišnjicu prosvjeda održanih u veljači 2014.

Građani su istakli transparente na kojima su ispisane poruke o njihovom nezadovoljstvu radom pravosudnih institucija u BiH.

Skup osiguravaju pripadnici MUPKS-a, a automobilski i tramvajski promet cestom ispred zgrade Predsjedništva se odvija normalno.

Zahtjevi radnika prioritet

Ispred zgrade Vlade Tuzlanske županije koja je zapaljena u socijalnim nemirima prošle godine danas se u organizaciji Sindikata solidarnosti TŽ-e okupilo oko 300 nezadovoljnih radnika propalih firmi s područja Tuzle i Tuzlanske županije i građana Tuzle da bi obilježili godišnjicu prosvjeda iz veljače.

‘’Naša mini revolucija 7. veljače prošle godine nije polučila očekivane rezultate. Čak nismo zadovoljni ni s Vladom TŽ-e u čijem smo izboru sami sudjelovali’’, kazao je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti TŽ-e.

Jedino pozitivno, kako je istaknuoo, što su vlasti do danas uradile, jeste da su osigurale zdravstveno osiguranje za radnike koji to nisu imali, kao i prijedlog županijske vlade koji se odnosi na smanjenje broja ministarstava, s 12 na osam.

‘’Zahtjevi radnika su prioritetni, a to su izrada novog zakona o stečaju kojim tražimo da radnik bude u prvom isplatnom redu. Siguran sam da bi tada bilo mnogo manje stečajnih postupaka. Tražimo povezivanje radnog staža za sve radnike, bez obzira na to da li dolaze iz privatne ili društvene firme, jer radnik iz privatne firme nije kriv što mu nisu uplaćivani doprinosi’’, poručio je Kopić.

Dodao je da zahtjevima traže i oslobađanje kaznene prekršajne odgovornosti za sve sudionike prosvjeda iz veljače.

‘’Mi smo dali stotinu dana da se počnu rješavati naši zahtjevi. Onog momenta kada vidimo da vlasti ne rade na tom mi ćemo pozvati radnike, građane i ostale da rušimo tu vlast’’, istaknuo je predsjednik Sindikata solidarnosti TŽ-e.

Kopirati
Drag cursor here to close