Dom naroda PS

Glasanje drugih državljana u BiH zasnivati će se na principu reciprociteta?

Vijesti / Flash | 24. 07. 2014. u 13:41 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će na sjednici, koja je zakazana za sutra, Prijedlog zakona o proceduri glasanja državljana drugih država na teritoriji Bosne i Hercegovine u prvom čitanju.

Ovaj zakon utvrdilo je Vijeće ministara BiH, a zasniva se na principu reciprociteta i u prvom čitanju jučer ga je podržao Predstavnički dom PSBiH.

Prijedlogom zakona regulira se ostvarivanje biračkog prava državljana drugih država koji trajno ili privremeno borave u BiH kada glasuju na izborima ili referendumu koji se provodi na biračkim mjestima te države u BiH, kao i uvjeti, način i postupak u vezi s glasanjem.

Osnovni princip za ostvarivanje biračkog prava državljana drugih država u BiH je reciprocitet za državljane BiH kada glasuju na teritoriju te druge države.

Delegati će biti upoznati i s izvještajima Kolegija Doma naroda PSBiH kada je u pitanju postizanje saglasnosti o prijedlozima zakona o zaštiti tajnih podataka, o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine te o Informaciji o radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za 2013. godinu.

Delegati bi sutra trebali dati saglasnost na potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma, ugovora i protokola.

Kopirati
Drag cursor here to close