UN

Genocid nad kršćanima u Iraku i Siriji

Vijesti / Flash | 05. 02. 2016. u 10:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament pozvao je međunarodnu zajednicu da zaštiti vjerske manjine u Iraku i Siriji od Islamske države, upozorivši da su oni žrtve "ratnih zločina", "zločina protiv čovječnosti" i "genocida", prenosi Hina.

Parlament je snažno osudio Islamsku državu i njezina nečuvena kršenja ljudskih prava, ocijenivši da ona odgovaraju "zločinima protiv čovječnosti" i "ratnim zločnima", kako ih definira Rimski status Međunarodnog kznenog suda (ICC), i pozvao na djelovanje kako bi Vijeće sigurnosti UN-a priznalo da je riječ o genocidu.

"ISIS/Daiš provodi genocid nad kršćanima i jezidima te drugim vjerskim i etničkim manjinama koje se ne slažu s njegovim tumačenjem islama te je zbog toga potrebno poduzeti mjere u skladu s Konvencijom Ujedinjenih naroda o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida“, kaže se u Rezoluciji o sustavnom masovnom ubijanju vjerskih manjina koje provodi tzv. Islamska država, usvojenoj u četvrtak na plenarnoj sjednici Strasbourgu.

Parlament "podupire i traži poštivanje neotuđivog prava svih etničkih i vjerskih manjina te ostalih koji žive u Iraku i Siriji da nastave živjeti u svojim povijesnim i tradicionalnim zavičajima u dostojanstvu, jednakosti i sigurnosti te da u potpunosti ispovijedaju svoju vjeru i zastupaju svoja uvjerenja, a da pritom ne budu izloženi ni jednom obliku prisile, nasilja ili diskriminacije te traži od svih da to pravo poštuju", dodaje se.

Parlament je pozvao Irak i Siriju da prihvate nadležnost Međunarodnog kaznenog suda, a međunarodnu zajednicu i sve zemlje potpisnice Konvencije o genocidu da učine sve što je u njihovoj moći kako bi sve počinitelje koji su na bilo koji način sudjelovali u ovim strašnim zločinima priveli pred lice pravde.

Raspravu o ovom pitanju i rezoluciju inicirali su zastupnici Europske pučke stranke, među njima i hrvatska zastupnica Marijana Petir.

„Na prostorima koji su kolijevka kršćanstva i na kojima je kršćanstvo živjelo gotovo dvije tisuće godina, ono je danas suočeno s izumiranjem. ISIS sustavno i s namjerom zastrašuje i napada, ubija i protjeruje kršćane, uništavajući pritom njihove crkve, kako bi cijela jedna religija u potpunosti nestala s prostora Bliskog Istoka. To se zove genocid. Važno je te zločine protiv čovječnosti nazvati pravim imenom kako bismo pokrenuli potrebne korake da se oni zaustave i spriječili da se ikada više ponove“, rekla je Petir komentirajući usvajanje rezolucije, priopćio je njezin ured.

Kršćani su najprogonjenija vjerska skupina na svijetu. Svake godine bude ih ubijeno više od 150 tisuća. Kršćani su najosjetljivija skupina u Iraku i Siriji gdje su stalna i sustavna meta napada Islamske države. Kršćani u Iraku i Siriji žrtve su ubojstava, fizičkih napada, iznuda, otmica i mučenja; trgovine ljudima i seksualnog nasilja, nasilnog preobraćenja na islam, nasilnog novačenja djece, a i kršćanska kultura se napada i uništava. Broj kršćana pao je u Iraku s 1,4 milijuna 2003. godine na trenutačno oko 300.000 te u Siriji s 1,25 milijuna 2011. godine na samo 500.000, navodi se u priopćenju.

Članak II. Konvencije UN-a o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. navodi da genocid obuhvaća „bilo koje od niže navedenih djela, počinjenih s ciljem da se potpuno ili djelomično uništi neka nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina kao takva: (a) ubojstvo članova skupine, (b) nanošenje teške tjelesne ili psihičke povrede članovima skupine, (c) namjerno stavljanje skupine u životne uvjete kojima je cilj dovesti do njezina potpuna ili djelomična uništenja, (d) primjenjivanje mjera kojima je cilj spriječiti rađanje unutar skupine i (e) prisilno premještanje djece u drugu skupinu".

Kopirati
Drag cursor here to close