Tri pravca

Fuele: Bez promjene ustava BiH ne može u EU

Vijesti / Flash | 22. 03. 2014. u 11:31 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bude  li željela postati članicom Europske unije Bosna i Hercegovina će morati promijeniti sadašnji ustav, potvrdio je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele u intervjuu koji je u subotu objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Fuele je kazao kako će se o razmjerima ustavnih promjena koje je potrebno provesti moći govoriti nakon što se postigne rješenje za već otvorena pitanja poput provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" no izvjesno je da će one biti nužne već tijekom procesa pristupanja BiH Uniji.

"To je nužno kako bi se pravni sustav BiH uklopio u pravni poredak EU-a", kazao je Fuele.

Potvrdio je kako Bruxelles očekuje da političari u BiH sada sami riješe problem presude "Sejdić-Finci" jer to nisu bili u stanju učiniti uz posredovanje Unije.

Diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu u BiH kršenje je međunarodnih obveza koje je preuzela ta zemlja i dok se to ne riješi ne može stupiti na snagu ni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s EU-om, konstatirao je Fuele.

Na upit o novoj strategiji Unije prema BiH Fuele je pojasnio kako će se ona vidjeti na tri pravca.

Jedan će biti usmjeren na jačanje gospodarskih reformi u BiH, drugi na ubrzanje provedbe već odobrenih projekata koje u BiH financira Unija, za što je trenutačno na raspolaganju 350 milijuna eura iz pretpristupnih fondova, dok je treći pravac nastavak dijaloga o reformi pravosuđa u BiH s tim da će u njega biti uključena i borba protiv korupcije koja je dio poglavlja 23. zajedničke stečevine EU-a.

Kopirati
Drag cursor here to close