Nepogode u svijetu

Firenca: U tornadu dvadesetak ozlijeđenih

Vijesti / Flash | 02. 08. 2015. u 15:18 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljetne oluje, monsunske kiše, požari. Sa svih strana svijeta stižu vijesti o prirodnim nepogodama, ljudskim žrtvama i velikoj materijalnoj šteti. Ponovno se postavlja pitanje: Koliko je za sve to kriv čovjek?

Oluja koju će građani Firence dugo pamtiti trajala je 45 minuta. Vjetar je jučer čupao stabla, ulice su se zabijelile od leda, kiše su poplavile podrume u staroj povijesnoj jezgri. Ozlijeđeno je 20-ak osoba, među njima jedan mladić teže, nakon što mu je grana pala na glavu.

Gradske vlasti su jučer pozvale stanovništvo da ne izlazi na poplavljene ulice. Danas se stanje u Firenci smirilo.

Ipak, mnogo je dramatičnije u Aziji. U Myanmaru su zbog monsunskih kiša deseci tisuća ljudi morali napustiti domove. Poplave su odnijele 21 život, uništena su mnoga polja riže, a strahuje se i od pucanja brana. 

Bujice nose sve pred sobom i na sjeverozapadu Vijetnama. Uništene su stotine kuća i sedam mostova, mnoge prometnice zatvorene su zbog odrona tla i nanosa blata.  

U Kaliforniji se pak događa druga krajnost. Zbog dugotrajne suše i visokih temperatura, tom saveznom državom bjesne nezapamćeni požari. 

Mnogi se slažu da su ovakve nepogode posljedica klimatskih promjena i čovjekova odnosa prema prirodi. Na to upozorava i Barack Obama, predsjednik Sjedinjenih Država, inače jednoga od najvećih svjetskih onečišćivača. On će sutra predstaviti konačni prijedlog američkog plana za čistu energiju. Prema njegovim riječima, bit će to najveći i najvažniji korak koji je ikad poduzet u borbi protiv klimatskih promjena.

Kopirati
Drag cursor here to close