Pljuska predsjedniku

Federalna Vlada odbila Budimirove prijedloge i smjene

Vijesti / Flash | 14. 01. 2014. u 10:57 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna Vlada odbila je prijedlog predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da smijenjenog ministra financija Antu Krajinu kao potpisnik platnih naloga zamijeni pomoćnik ministra financija.

- Nije prihvaćen prijedlog predsjednika FBiH uz tumačenje Ureda za zakonodavstvo da ne postoji zakonski uvjet za prihvatanje ili donošenje takve odluke - izjavio je novinarima Živko Budimir, koji je prisustvovao dijelu sjednice Vlade FBiH.

Budimir je dodao da je tijekom rasprave o toj točki dnevnog reda dat prijedlog da se dnevni red današnje sjednice Vlade proširi s točkom ''razmatranje prijedloga izmjene i dopune Zakona o izvršenju proračuna''.

Kako je poznato, sve isplate iz federalnog proračuna obustavljene su zbog smjene nadležnog ministra.

Odgovarajući na pitanja novinara, Budimir je kazao da je očito da u ovoj situaciji ''postoje određeni razlozi premijera i nekih drugih članova Vlade koji jednostavno žele vršiti pritisak na predsjednika Federacije BiH da bi povukao svoju odluku i vratio dosadašnjeg ministra finansija Antu Krajinu''.

- U kojoj mjeri je to korektno, ne samo prema predsjedniku Federacije BiH nego i prema građanima Federacije BiH, posebno proračunskim korisnicima koji očekuju rješenje ove situacije, ne želim donositi sud. O tome neka sud donesu svi oni koji očekuju rješenje ove situacije i normalno funkcioniranje Federacije BiH - izjavio je Budimir.

Predsjednik Federacije BiH je naglasio da smatra da Federacija BiH ne može ovisiti o jednom čovjeku, ''ma kako se taj čovjek zvao i na kojoj funkciji bio''.

- Moja inicijativa nije bila samo s namjerom da se razmatra ovakva odluka. Ustav Federacije BiH i članak 18. i 19. Zakona o Vladi FBiH daju dovoljno prostora Vladi da intervenira u ovakvim situacijima - kazao je Budimir, dodajući da se danas na Vladi mogla otvoriti rasprava i tome da li ima zakonskih osnova za donošenje uredbe kojom bi se riješili ovi problemi.

Budimir je potvrdio da je u ponedjeljak predsjednicima i zamjenicima predsjednika klubova zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, kao i dopredsjednicima Federacije BiH, uputio pozive za konzultacije o pitanju izbora i imenovanja federalnog ministra financija radi što skorijeg rješenja novonastale situacije.

Istodobno premijer Federacije BiH Nermin Nikšić obavijestio je Budimira da više ne vrijedi postupak smjene osam federalnih ministara, koju je pokrenuo 10. prosinca 2012. godine.

Nikšić u pismu predsjedniku FBiH navodi kako je ovaj postupak okončan Budimirovim odgovorom od 17. prosinca 2012. godine, te da više ne može biti razlog ni za nedavnu smjenu ministra financija Ante Krajine.

Ovime je Nikšić povukao i svoj zahtjev za smjene osam ministara, a učinio je to nakon što je potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo od Budimira zatražio da smjeni zamjenika premijera i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića.

Podsjećamo, Budimir je poslao zahtjev Nikšiću da na dnevni red sjednice Vlade FBiH uvrsti točku kojom će se, uz predsjednika Vlade FBiH, ovlastiti pomoćnik ministra financija za Trezor da bude ovlašteni potpisnik za platne naloge s jedinstvenog računa i plaćanje vanjskog duga FBiH.

Budimir je u svom zahtjevu podsjetio na slučaj iz studenog 2006., kada je tadašnji ministar financija Dragan Vrankić podnio ostavku zbog odlaska na drugu dužnost, navedeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Također, Budimir je predsjednicima i zamjenicima predsjednika klubova zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, kao i dopredsjednicima Federacije BiH, uputio pozive za zajedničke sastanke.

Inače, zbog razrješenja dužnosti federalnog ministra financija Ante Krajine sve isplate iz Federalnog ministarstva financija su obustavljene jer ih nema tko potpisati.

Federalni ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić izjavio je danas u Sarajevu da prijedlog predsjednika FBiH Živka Budimira o prijenosu ovlasti sa ministra financija na njegovog pomoćnika nije dobio ni jedan glas na sjednici Vlade FBiH, jer je Ured za zakonodavstvo dao mišljenje da bi takva odluka bila u suprotnosti sa Zakonom o izvršenju proračuna.

On je pojasnio da se Budimir u svom prijedlogu poziva na slučaj iz 2006. godine kada je na snazi bio zakon koji je predviđao takvu mogućnost, što nije slučaj sa aktualnim zakonom.

Mašić je istaknuo da bi najjednostavnije rješenje ove situacije bilo da Budimir izmjeni svoju odluku o smjeni ministra finansija FBiH Ante Krajine na način da on nastavi obavljati svoju dužnost do imenovanja novog ministra, što je u skladu i sa preporukama OHR-a.

On je rekao da posljedice odgađanja rješavanja te situacije neće osjetiti ni Vlada FBiH ni Živko Budimir već, nažalost, samo građani Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close