Naša posla

Federalna vlada k'o crtani film

Vijesti / Flash | 11. 09. 2014. u 13:32 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gledajući jučer izvještaj sa sjednice Vlade Federacije BiH pade mi na pamet ona  legendarna epizoda Tom i Jerryja u kojoj Tom dirigira koncertom u Hollywood Bowlu.

Znate je, sto posto se sjećate, ono kad Jerry na kraju uzme pilu u ruke i počne pilati pod ispod svakog člana mačjeg simfonijskog orkestra, pa pred Tomovim očima propadaju jedan po jedan, prvo violončelist, pa violinist, pa puhači, onda onaj na kontrabasu...na kraju jadni Tom ostane sam i ipak nekako dovrši koncert, ali se i pod njim otvori pod i proguta ga rupa.

E, sad nazad na Vladu Federacije – jučer zasjeda premijer Nermin Nikšić i baš kao pred očima mačka Toma nedostaju mu ministri. Još odranije taj je orkestar upitnih predispozicija i licence za nastupe, ali ovo već postaje pomalo tragikomično. Počeli su nestajati ministri, i to u paru. Nisu oni nestali misteriozno, samo koji satak pred početak sjednice mediji su naveliko brujali o akciji koja traje od jutra, u kojoj je SIPA privela i dvojicu viđenijih ministara Nikšićeve Vlade.

Ali Nermin Niklšić, baš kao i mačak Tom, dirigira i ne obazire se što mu fale truba i prva violina. Ne zanima ga ni slušateljstvo, a  ni gledateljstvo, jer da ga zanima, bar bi pokušao objasniti što se dovraga zbiva i iznijeti svoj stav o nedostajućim ministrima i razlogu zbog kojeg nedostaju.

Ne, naprotiv, Nikšić je održao sjednicu, a da ni riječi ni on niti bilo tko od nazočnih ne izusti o dvojici "opravadano odsutnih". Vlada se bavila, očito, važnijim pitanjima – nešto oko TE Kakanj, pa malo o Vili "Bosanka" s Makarske rivijere, malo o nekoj lovi za koordinacije poplavljenim područjima. I to je to. Nermin ni jednu da prozbori bar o činjenici da su dva laptopa ostala ugašena. Nije se sjetio dok je jučer imenovao direktora Federalne uprave civilne zaštite, Fahrudina Solaka, da mu u prostoriji nedostaje zapovjednik Stožera civilne zaštite, već spomenuti Lijanović. Ma, na kraju krajeva, odvedoše mu Dopremijera, a on ni "gu"!

U jednoj iole uređenoj državi, pače i poglavito, u nekoj Federaciji nečega i nečega, pa makar se to zvalo Sao Tome i Principe ili Trinidad i Tobago, ljudski je , ako ne već iz obaveze prema javnosti, reagirati na to da ti dva ministra fale. 

Vlasti kojoj ministre sprovode na saslušanje, a prema optužnici Tužiteljstva, duguje vlastitim biračima, ako ne već  čitavoj javnosti, objašnjenje ili bar komentar, što potencijalni kriminalci već godinama rade u foteljama te iste Vlade? Ovako, kao da su Lijanović i Bahilj tu bili tek na stažiranju, nebitni likovi, koje Nikšić nije ni primijetio da nedostaju. A pogotovo se ne sjeća čime su se bavili i koje resore su zauzimali.

Federalna vlada opet iznova pokazuje iste one znakove autizma kakve je pokazivala još od prvih dana uspostavljanja kad su joj iz objektivnih razloga zamjerali nelegalnost. Dirigent ostaje bez svirača, ali njemu je glavno da odsvira koncert do kraja, pa na što god to koncert sliči.

Baš, eto,  kao i mačak Tom u onom crtanom. S tim da je Tom na kraju i sam upao u rupu, povuklo ga skupa za ministri…ovaj, sviračima.

Kopirati
Drag cursor here to close