Uredi

Federacija i dalje podstanar

Vijesti / Flash | 24. 11. 2014. u 11:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uredi predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH 1. prosinca neće biti iseljeni iz zgrade Predsjedništva BiH, kako je bilo planirano, jer za njih još nisu renovirane prostorije u Privrednoj banci Sarajevo, izabranoj ranije za smještaj čelnika FBiH, objavile su Nezavisne novine.

Novi rok do kojeg predsjednik i dvojica potpredsjednika FBiH mogu ostati u zgradi kolektivnog šefa države je 15. siječnja iduće godine.

"Od kraja kolovoza, kada je Vlada FBiH donijela odluku o novoj adresi za smještaj čelnika FBiH i Pravobraniteljstva FBiH, koje je sad u zgradi Vrhovnog suda, Privredna banka od Agencije za bankarstvo nije dobila odobrenje za ulaganje u adaptiranje svog, veoma zapuštenog prostora", rekao je Nezavisnim novinama Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove institucija FBiH.

Tvrdi kako se ne može dogoditi neugodna situacija da novog predsjednika FBiH i potpredsjednike, koji uskoro trebaju biti izabrani umjesto Živka Budimira, Svetozara Pudarića i Mirsada Keba, prilikom preuzimanja dužnosti dočeka problem da tu dužnost nemaju gdje obavljati.

"Novi predsjednik i potpredsjednici imat će smještaj ako se i ne osposobi prostor u Privrednoj banci ili nekoj drugoj lokaciji. Oni će se useliti u prostorije koje i sad čelništvo FBiH koristi u Predsjedništvu BiH", istaknuo je Korać dodavši da on, usprkos ranijim zaključcima kolektivnog šefa države, "ne isključuje ni mogućnost da novi saziv Predsjedništva BiH odluči da čelnici FBiH ostanu u njihovoj zgradi."

"Od oko 13.500 četvornih metara u objektu Predsjedništva BiH, uredi predsjednika i potpredsjednika FBiH zauzimaju 350 kvadrata", podsjetio je Korać.

Nezavisne novine objavile su kako u Predsjedništvu BiH neslužbeno tvrde da se njihovi zaključci neće mijenjati i da oni insistiraju da sve institucije FBiH napuste sjedište kolektivnog šefa države.

Na iseljavanju federalnih organa iz ovog objekta u Ulici Musala Predsjedništvo BiH godinama insistira, a posebno nakon travnja 2013. godine, kada je u njihovom sjedištu uhićen predsjednik FBiH Živko Budimir zbog sumnje da je nezakonito davao pomilovanja osuđenicima.

Korać kaže kako iz Privredne banke Sarajevo "imaju čvrsta uvjeravanja da će im Agencija za bankarstvo FBiH odobriti ulaganja" radi renoviranja oko 1.300 četvornih metara na trećem i četvrtom katu njihove zgrade u Alipašinoj ulici.

"Ukoliko se to ne dogodi, čelnici Federacije sigurno neće ostati bez smještaja 15. siječnja, jer mi imamo paralelne aktivnosti i stalno dobivamo ponude prostora od drugih firmi", istaknuo je Korać dodavši kako s Privrednom bankom ugovor o zakupu još nije potpisan i da nije mijenjana prvobitna cijena zakupa.

Kopirati
Drag cursor here to close