Lova

Fali 11: Neke institucije skrile svoje financijsko poslovanje

Vijesti / Flash | 25. 05. 2016. u 09:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 74 institucije koje su bile u obavezi dostaviti svoj godišnji izvještaj o sistemu financijskog upravljanja i kontrole za 2015. godinu, Središnjoj harmonizacijskoj jedinici Ministarstva financija i trezora BiH izvještaj su dostavile 63 institucije.

Izvještaj nisu dostavili neki od najvećih budžetskih korisnika kao što su Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, Predsjedništvo BiH, Ministarstvo pravde BiH, Parlamentarna skupština BiH, te Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, Centar za uklanjanje mina u BiH - BHMAK i Institut za nestala lica BiH.

Središnja harmonizacijska jedinica Ministarstva financija i trezora BiH je, u skladu sa Zakonom o financiranju institucija BiH, uradila konsolidirani godišnji izvještaj o sustavu financijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH za 2015. godinu, priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

Analizom dostavljenih izvještaja utvrđeno je da sve institucije BiH još nisu u potpunosti uspostavile planski pristup poslovanju i da većina institucija još nije imenovala osobu zaduženu za financijsko upravljanje i kontrolu.

"Proces upravljanja rizicima uspostavljen je u manje od 50 posto institucija koje su dostavile izvještaje za 2015. godinu. Budući da se financijsko upravljanje i kontrola zasniva na procesu upravljanja rizicima, ova je oblast ključna za razvoj kvalitetnog sustava financijskog upravljanja i kontrole i neophodno je njezino unapređenje", istaknuto je u konsolidiranom godišnjem izvještaju o financijskom upravljanju i kontroli o kojem je upoznato Vijeće ministara BiH.

Na prijedlog Središnje harmonizacijske jedinice Vijeće ministara BiH je svojim zaključkom zadužio institucije BiH da ubrzaju realizaciju aktivnosti na uspostavljanju i razvoju kvalitetnog sistema financijskog upravljanja i kontrole.

Poboljšanje financijskog upravljanja i kontrole, naročito u ključnim procesima proračunskog ciklusa, nužno je radi efikasnog, efektivnog i ekonomičnog upravljanja javnim sredstvima.

Središnja harmonizacijska jedinica Ministarstva financija i trezora BiH ovlaštena je za razvoj, rukovođenje i koordinaciju interne revizije i razvoj financijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close