Pomoć pogođenim zemljama

Europska komisija želi u plan preseljenja uvrstiti i izbjeglice iz Hrvatske

Vijesti / Flash | 20. 09. 2015. u 13:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija i luksemburško predsjedništvo EU-a rade na planu da se u druge države članice presele i izbjeglice iz Hrvatske i Slovenije, piše u nedjelju Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Po informacijama kojima raspolaže list, prijedlog će razmotriti ministri unutarnjih poslova EU-a na sastanku u utorak, prenosi Hina.

U nacrta prijedloga zaključaka ministarskog sastanka, koji je FAZ dobio na uvid, stoji da bi preseljenje trebalo biti moguće i iz onih "zemalja članica iz jugoistočne Europe koje su najviše pogođene izbjegličkim valom na zapadnobalkanskoj ruti".

EU je dosad planirala preseliti migrante samo iz Italije, Grčke i Mađarske, ukupno 160.000 ljudi.

No Mađarska želi novu pomoć. Ako se iz brojke od 160.000 ljudi isključe svi koji su već prošli Mađarsku, oslobađa se kvota od 54.000 ljudi, koju se tada može ponovno rasporediti, navodi list.

Ministri unutarnjih poslova EU-a odgodili su prošli ponedjeljak odluku o raspodjeli izbjeglica. Slovačka, Češka i Rumunjska odbile su kompromis, ali ne i Mađarska, Poljska i baltičke države.

Odluka u utorak može biti donesena kvalificiranom većinom glasova, čime bi zemlje koje odbijaju koncept obveznih kvota za prihvat izbjeglica mogle biti preglasane i primorane prihvatiti ga.

Kopirati
Drag cursor here to close