(Precizan) plan

EU spremna za sporazum s BiH, političari podijeljeni zbog reformi

Vijesti / Flash | 24. 01. 2015. u 20:18 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće Europske unije i Europska komisija pripremili su odluku o stupanju na snagu potpunog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SPP) s BiH, objavio je u subotu Dnevni Avaz, no problem bi mogla predstavljati činjenica da se političari iz te zemlje ne mogu dogovoriti o zajedničkoj izjavi koja predstavlja popis reformi koje od BiH traži EU.

Pozivajući se na diplomatske izvore, Avaz je objavio da institucije EU očekuju potpisane izjave od čelnika najvažnijih političkih stranaka u zemlji kojima se obvezuju na provođenje institucionalnih reformi na svim razinama vlasti. Taj dokument trebao bi uključivati i precizan plan političkih i gospodarskih reformi.

No usklađivanje izjave o reformama zapelo je na jučerašnjoj sjednici predsjedništva BiH, koje ju nije uspjelo usuglasiti zbog dodatnih zahtjeva vlasti iz Republike Srpske u kojima se traži preciziranje entitetskih nadležnosti i sprječavanje jačanja državnih nadležnosti.

Međutim, srpski član predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji trenutačno predsjeda predsjedništvom, rekao kako usklađivanje izjave na ovisi samo o njemu, izražavajući sumnju da će do potpisivanja toga dokumenta uopće doći.

Njegov hrvatski kolega u državnom predsjedništvu Dragan Čović poručio je pak da se ranije pripremljena načelna izjava ne može proširivati sadržajima koji izlate iz okvira očekivanja Europske unije, prenosi Hina.

Bosna i Hercegovina potpisala je SPP 2008. godine, a taj dokument predstavlja najvažniji korak BiH na putu u EU. Godinama je na snazi samo privremeni trgovinski dio sporazuma, jer zemlja nije provela presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić - Finci kojim se traži jednaka mogućnost kandidiranja za najviše dužnosti predstavnicima manjina.

Ministri vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije Frank-Walter Steinmeier i Philip Hammond zatražili su tijekom prošlotjednog posjeta Sarajevu da pismenu izjavu o privrženosti reformama koju je predložilo predsjedništvo BiH potpišu čelnici 14 najutjecajnijih političkih stranaka s kojima su razgovarali. Zauzvrat su obećali pomoći zemlji u bržem približavanju Europskoj uniji.

Kopirati
Drag cursor here to close