kotroliranje izbjeglica

EU obećala Erdoganu 3 milijarde, on počeo s privođenjem migranata

Vijesti / Flash | 01. 12. 2015. u 06:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska policija uhitila je jučer oko 1.300 migranata i tražitelja azila na sjeverozapadu zemlje, samo dan nakon što je EU Turskoj obećao 3 milijarde eura kako bi se lakše kontrolirao izbjeglički val.

Oko 750 migranata zaustavljeno u raciji prije zore u gradu Ayvaciku, glavnoj prijevoznoj točci za put na grčki otok Lezbos. Do podneva, policija je uhitila još 550 ljudi, od kojih su se neki pokušali sakriti u maslinicima, piše Agencija Anadolija.

Turske su vlasti privele većinom Sirijce, Iračane, Irance i Afganistance, te tri krijumčara ljudima. Svi migranti poslani su u centar za repatrijaciju, iz kojeg bi neki mogli biti deportirani.

''Dogovor Europske unije s Turskom trebao bi znatno usporiti priljev izbjeglica u Hrvatsku i dovesti do micanja ograde na granicama, barem kada je riječ o Sloveniji'', izjavio je hrvatski premijer Zoran Milanović nakon summita EU - Turska.

Podsjetimo, na tom su susretu Unija i Turska postigli sporazum o akcijskom planu, prema kojem će Turska dobiti financijsku pomoć od tri milijarde eura, a zauzvrat će pomoći zaustavljanju izbjegličkog vala prema Europi.

Ujedno je to i dio šireg dogovora, koji uključuje i oživljavanje turskih pristupnih pregovora.

Sastanak s Turskom održan je u neuobičajenom formatu, jer Uniju na summitu s trećim zemljama obično predstavljaju predsjednici njezinih institucija, Europskog vijeća i Komisije. Ovaj put na sastanku su bili i čelnici svih zemalja članica, što govori o tome koliko je Turska važna Europskoj uniji za rješavanje izbjegličke krize.

Zbog velikog priljeva izbjeglica europske su se zemlje našle pod golemim pritiskom i, u nedostatku zajedničkog rješenja, počele su donositi individualne mjere koje su ozbiljno uzdrmale šengenski prostor, jedno od najvećih europskih postignuća.

Kopirati
Drag cursor here to close