Maglaj

Ekipe pomoći ne mogu se probiti do Maglaja

Vijesti / Flash | 16. 05. 2014. u 07:54 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pomoć koja je krenula prema Maglaju, nažalost ne može se probiti do tog ugroženog područja. Na putu prema Žepču zaustavljene su ekipe Hitne pomoći, građevinski strojevi, kao i ekipe Civilne zaštite, javlja Patria.

Nivo Lašve raste što dodatno komplicira situaciju i otežava kretanje vozila, a rijeka Bosna izlila se na cestu Zenica-Maglaj, javlja bh. novinska agencija Patria.

Maglaj je još uvijek bez struje, većina je i bez ikakvih sredstava komunikacije. Posljednje informacije govore da je nivo vode u Maglaju opao, ali je situacija i dalje kritična.

S druge strane u Zavidovićima je vodostaj manji za oko 60 cm, ali je vodena bujica nanijela velike količine smeća i blata.

Situacija u Maglaju, Olovu, Zavidovićima, Bijeljini, Travniku i dalje je izuzetno teška. Tijekom jučerašnjeg dana, sinoć i jutros, spašen je veći broj ljudi, ali i dalje je veliki broj onih koji se nalaze u poplavljenim kućama.

S obzirom da ovi ljudi nemaju struje, pitke vode, a i hrane je sve manje pokrenuto je nekoliko akcija u kojima građani BiH prikupljaju pomoć za unesrećene.

Tako je i Asocijacija sportskih novinara za danas najavila akciju prikupljanja pomoći, a kako javljaju humanitarnoj akciji pridružio se Dino Begić, predsjednik Nogometnog saveza, Jasmin Baković, generelani tajnik NS BiH te i Savez. 

Na inicijativu Erdala Trhulja ministra  Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, utvrđen je amandman na Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna FBiH za 2014. godinu.

Amandman se odnosi na umanjenje proračunske pozicije “Ostala domaća pozajmljivanja” za 2.000.000 KM. Tako da bi umanjenja pozicija iznosila 7.600.000 KM, a iznos od 2.000.000 KM bi bio prebačen u “Tekuću rezervu Vlade FBiH”, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Naime, imajući na umu trenutnu situaciju izazvanu vremenskom nepogodom u FBiH, zbog čega će se javiti brojni problemi koji će direktno ugroziti egzistenciju građana i standard života, 1.000.000 KM od ovog iznosa bio bi upotrijebljen za pomoć ugroženom stanovništvu Federacije BiH.

Preostali 1.000.000 KM bi bio korišten po potrebi za rješavanje teškog socijalnog stanja radnika u procesu ostvarivanja njihovih prava, prvenstveno uvezivanja radnog staža onih koji su stekli uvjete za umirovljavanje, prenosi Patria.

Kopirati
Drag cursor here to close