Borba na otvorenom

Džihadisti Islamske države napokon napravili fatalnu pogrešku?

Vijesti / Svijet | 20. 10. 2014. u 09:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trpeći teške gubitke na tlu u Siriji i izbjegavajući američke bombe, vladavina terora Islamske države sad je možda i napokon poljuljana. Ekstremisti koji vode borbe u Kobaneu, još uvijek nisu uspjeli odsjeći sirijsko-tursku granicu, koja je od vitalne važnosti za Kurde.

SAD i saveznici istovremeno su samo ovog vikenda 25 puta bombardirali položaje džihadista, ciljajući njihove zalihe nafte.

Nova taktika IS-a mogla bi se pokazati i njihovom propašću, jer odlučili su se boriti na otvorenom, gdje su izloženi zračnim napadima, smatra vojni analitičar Justin Bronk, prenosi CNN.

IS ima ograničen broj boraca, a ulične borbe u Kobaneu ne idu u njihovom smjeru i samo ih oslabljuju. U subotu su džihadisti napali grad teškom paljbom iz minobacača, no njihov je napad odbijen te su pretrpjeli teške gubitke.

Washington je pozdravio te znakove ohrabrenja, ali i dalje upozoravaju da bi Kobane mogao pasti u ruke džihadista. Grad je od polovice rujna napustilo 200.000 izbjeglica, dok je u gradu ostalo oko 12.000 civila koji riskiraju smrt ako militanti odsjeku grad od granice s Turskom.

Podsjećamo, američka vojska u ponedjeljak je priopćila da je bacila oružje iz zraka sirijskim Kurdima koji se bore protiv militanata Islamske države nedaleko od Kobanija, što je, kako se čini, prvo javno priznanje Pentagona da je dopremio oružje pobunjenicima.

Kopirati
Drag cursor here to close