Pripreme za izbore

Država plaća skladištenje materijala unatoč besplatnoj ponudi?

Vijesti / Flash | 15. 04. 2014. u 09:14 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) donijelo je odluku prema kojoj bi glasački listići i kompletan izborni materijal trebali biti smješteni u prostorije firme Inex d.o.o. u Istočnom Sarajevu.

No, Federalna televizija je objavila kako u toj odluci ništa ne bi bilo sporno da Povjerenstvo koje je formirao upravo SIP nije utvrdilo da ove prostorije ne ispunjavaju tehničke uvjete.

FTV tvrdi kako je Vlada Federacije nedavno donijela odluku o ustupanju vojarne Safet Zajko za potrebe skladištenja izbornog materijala i to potpuno besplatno, ali je Povjerenstvo donijelo odluku, koja će koštati, kako tvrdi entitetska televizija, ''stotinjak tisuća maraka''.

Inače, Središnje izborno povjerenstvo BiH počelo je s pripremama za izbore u listopadu te se provjeravaju svi podzakonski i ostali akti, odnosno je li ih potrebno mijenjati ili dopunjavati.

Povjerenstvo je usvojilo Pravilnik o načinu provjere potpisa podrške s obrascima za ovjeru političkih subjekata za sudjelovanje na općim izborima, a donesene su i odluke o nabavkama za audio i video materijale.

Za održavanje ovogodišnjih izbora bit će potrebno više od osam milijuna KM. Usporedbe radi, za opće izbore 2002. godine potrošeno je 11,6 milijuna, 2006. godine 9,9 milijuna, a prije četiri godine oko 12,6 milijuna KM.

Prema ranijim najavama, odluka o raspisivanju Općih izbora trebala bi biti donesena najkasnije do 15. svibnja zajedno s uputstvima i o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti.

Iako je Izbornim zakonom BiH definirano da se izbori svake izborne godine održavaju prve nedjelje u listopadu, ove godine to će biti druge nedjelje, odnosno 12. listopada, zbog Kurban-bajrama.

Kopirati
Drag cursor here to close