susret

Država će riješiti pitanja s vjerskim institucijama

Vijesti / Flash | 04. 02. 2015. u 19:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktualna pitanja koja se odnose na prava vjerskih zajednica, status njihovih vjerskih službenika, vraćanje imovine vjerskim zajednicama, zakonsko reguliranje vjerskih blagdana, potpisivanje sporazuma između države i Islamske zajednice, kao i pitanjima ukupnog stanja i odnosa u Bosni i Hercegovini i njenom puta ka europskim intergracijama teme su o kojima su razgovarali reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je danas primio člana Predjedništva Bosne i Hercegovine iz hrvatskog naroda Dragana Čovića.

Član Predsjedništva Čović je predložio da se u najskorije vrijeme organizira zajednički susret članova Predsjedništva i vjerskih lidera na kojem bi se iznijela mišljenja o vjerskim blagdanima, imovini vjerskih zajednica i statusu vjerskih službenika: uplaćivanje mirovinskog i zdravstvenog osiguranja od države.

Reisu-l-ulema je ovu ideju podržao i ocijenio je veoma važnom. Član Predsjedništva Čović je iskazao razumijevanje za rješavanje ovih pitanja, a nada se da je raspoloženje u tom pravcu i druga dva člana Predsjedništva. Reisu-l-ulema je posebno istakao važnim za Islamsku zajednicu potpisivanje Sporazuma sa državom što se već učinile Katolička i Pravoslavna crkva.

"Mi samo tražimo da se uvaže pojedine specifičnosti za muslimane u tom sporazumu", kazao je reisu-l-ulema ef. Kavazović, priopćio je Rijaset Islamske zajednice u BiH.

Član Predsjedništva Čović je kazao da ne vidi razloga da se ne potpiše sporazum između države i Islamske zajednice i iskazao je spremnost da se i ovo pitanje riješi u što skorije vrijeme.Tijekom razgovora razmijenjena su mišljenja i o bošnjačko-hrvatskim odnosima. Istaknuto je da su oni od posebnog značaja za oba naroda i državu u cjelini.

"U tom pogledu država treba napraviti organizaciju kako bi se svi njeni narodi osjećali jednakopravnim, istaknuo je član Predsjedništva dr. Čović, prenosi Anadolija. Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je kazao da odnose treba graditi s dosta stpljenja kako bi se vraćalo povjerenje među narodima i poboljšalo stanje u cijeloj državi.

Kopirati
Drag cursor here to close