Državna vlast

Dodik najavljuje blokade, Izetbegović (se) ne želi mijenjati

Vijesti / Flash | 25. 11. 2014. u 12:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ukoliko SNSD ne bude dio većine na državnoj razini sa svoja tri izaslanika u Domu naroda parlamentarne skupštine BiH, moći će blokirati donošenje svakog zakona koji bude štetan po interese RS'', izjavio je Milorad Dodik predsjednik RS-a i SNSD-a ponovivši kako ne želi bilo kakvu vrstu suradnje sa SDA "sve dok ta stranka ne promijeni svoje politike".

No, dopredsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je kako, nakon što je blok SNSD-a jučer pokazao da ima većinu u Narodnoj skupštini RS, njegova stranka neće mijenjati stav o formiranju državne vlasti i Vijeća ministara s opozicijskim blokom iz RS.

''Mi smo priželjkivali strukturu vlasti od vrha do dna, ali ne mora biti tako'', rekao je Izetbegović.

Dodik je najavio je da već danas počinje konsultacije s predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka o imenovanju mandatara za sastav nove Vlade RS, čije ime bi trebao predložiti do kraja tjedna.

Kazao je da će prvo razgovarati s predstavnicima SNSD-a, a zatim SDS-a, DNS-a i ostalih političkih stranaka te dodao kako bi konsultacije trebale biti završene do kraja ovog tjedna kada će imenovati mandatara kako bi nova vlada bila izabrana do 20. prosinca.

Dodik se povodom Dana državnosti BiH osvrnuo i na to što je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović jutros položio vijenac na Spomen-obilježje Vječna vatra.

''Ideologija Bakira Izetbegovića ne zasniva se na idejama ZAVNOBiH-a, nego na principima “Islamske deklaracije” koju je napisao njegov otac Alija, koji je u Drugom svjetskom ratu bio pripadnik fašističke Handžar divizije'', rekao je Dodik.

Pozdravio je odluku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da ne prisustvuje obilježavanju 25. studenog, jer to, kaže, odgovara kontinuitetu politike koju vodi RS.

''U BiH ne postoji dan državnosti, a 25. studenog se obilježava dan ZAVNOBIH-a'', ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banja Luci.

Podsjećamo, za formiranje vlastina državnoj razini čekao se rasplet situacije u Republici Srpskoj. S jedne strane, koalicija koja je potpisana za federalnu vlast ne slaže se oko državne vlasti jer lider HDZ-a BiH, Dragan Čović smatra kako u vlast na državnoj razini trebaju ući izborni pobjednici iz oba entiteta.

Kopirati
Drag cursor here to close