Prilagodba SSP-a

Dodik izračunao: Tražit će od Njemačke 290 milijuna KM za nadoknadu štete!

Vijesti / Flash | 12. 07. 2016. u 09:02 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako šteta poljoprivrednim proizvođačima bude nadoknađena, pristat ćemo na adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, poručio je jučer predsjednik RS Milorad Dodik.

Dodik je 'izračunao' da bi prilagođavanjem sporazuma prema načelu tradicionalne trgovine s Hrvatskom direktna šteta poljoprivrednicima RS bila 220 milijuna maraka, a u proračunu RS oko 70 milijuna KM.

''Ja već za dva dana imam sastanak sa saveznim ministrom poljoprivrede Njemačke u Istočnom Sarajevu i mi ćemo razgovarati na tu temu. Mi točno znamo naše gubitke u tom pogledu i mi ćemo te gubitke predočiti'', rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

O ponudi Merkelove konačnu riječ daće poljoprivredni proizvođači čiji će stav na kraju poslušati, uvjerava Dodik. Konačna odluka ipak je u rukama Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a Mladen Ivanić i danas poručuje da će uraditi kako kažu vlasti u Banja Luci.

Prvi čovjek SDS-a kaže da dobru volju Njemačke treba pozdraviti i plaši se da svojim izjavama Milorad Dodik sve ne pokvari. Njegova izjava gdje Njemačku uvjetuje da nadoknadi štetu, mogla bi, kaže, biti kontraproduktivna.

''Meni se čini da je to nediplomatska i glupa izjava. Njemačka se ponudila da sudjeluje u rješavanju tog problema tako što će razmotriti na koji način kompenzirati one koji budu oštećeni tim SSP-om. Ja smatram da je to trebalo pozdraviti, a ne postaviti kao ultimatum”, rekao je Mladen Bosić.

Upućeniji tvrde da se Dodik kod računanja malo preračunao, jer ukupni izvoz Hrvatske u BiH iz poljoprivrednog sektora duplo je manji od iznosa navodne štete koju će pretrpjeti poljoprivrednici i proračun RS.

Kopirati
Drag cursor here to close