Reagiranje

Dobrovoljci: U prava se uvode podobni zapovjednici

Vijesti / Flash | 29. 09. 2014. u 09:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga dragovoljaca i organizatora otpora Hrvatskih oružanih snaga (UDOOHOS) oglasila se priopćenjem zbog, kako navode, sustavnog i politički usmjeravanog zlouporabljivanja Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskoga rata.

Kako navode u toj udruzi, u "Službenim novinama Federacije BiH" broj. 74/2014. objavljena je Odluka Vlade FBiH broj.1604/2014 od 26. kolovoza 2014. a kojom Vlada na prijedlog federalnog Ministarstva branitelja, daje suglasnost na "Pregled naziva komandi, jedinica i sastava ABiH, HVO-a i HOS-a, s formacijskim dužnostima i formacijskim činovima u jedinicama ranga bataljuna i više".

''Mi, članovi UDOOHOS (bivši pripadnici ratnog stožera i postrojbi hrvatskih oružanih snaga u Hercegovini) kategorički tvrdimo kako je navedena odluka činjenični i povijesni falsifikat, te da je u pitanju krivotvorina, čiji je cilj, osim prekrajanja povijesti i verificirati dosadašnje prevare vezane za rješavanje statusa bivših pripadnika HOS-a Hercegovine, kao i omogućavanje po političkoj podobnosti uvođenja u prava novih "ratnih zapovjednika", a kroz vid dobro osmišljene političke korupcije'', navodi se u priopćenju.

U toj udruzi ističu kako apsolutno podržavaju trajna rješavanja statusa nekadašnjih pripadnika HOS-a Hercegovine, ali temeljem stvarnih obnašanja dužnosti, a nikako sukladno odluci vlade FBiH koja je "u dijelu koji se tiče organizacije i ustroja HOS-a Hercegovine, kreirana po potrebama koalicijskih partnera aktualne federalne vlade".
''Po nama za sada dostupnim podacima, većina osoba koje su uvedene u prava kao bivši zapovjednici HOS-a Hercegovine, nisu bili niti pripadnici, a kamoli zapovjednici ili časnici u ovim postrojbama. Svjedoci smo da su danas neki od tih lažnih pukovnika/umirovljenika na listama za predstojeće izbore, a pojedini čak i u revizorskim timovima federalnog ministra za boračka pitanja Zukana Heleza. O dokazanim zlouporabama u više navrata smo obavijestili ministra Heleza i glavnog inspektora u Ministarstvu branitelja, Omera Bašića, koji ne da nisu spriječili navedeni organizirani kriminal, nego su naprotiv aktivno doprinijeli omogućavanju nastavka izigravanja zakona i uvođenja u prava izmišljenih "ratnih zapovjednika" čiji je "dokaz" o obnašanju zapovjedne dužnosti, stranačka iskaznica, stranke članice trenutne Vlade FBiH'', navodi se u priopćenju.

UDOOHOS će uložiti maksimalne napore u zaštiti i uvođenju u trajna prava istinskih ratnih zapovjednika HOS-a Hercegovine, ali također ustrajati i u zahtjevima za izvođenje iz prava, za političke potrebe "proizvedenih" lažnih zapovjednika HOS-a.

''Također ćemo podržavati sve pojedinačne napore svojih članova, koji su usmjereni na dokazivanje istine i rješavanje navedene problematike. U svojim aktivnostima koristit ćemo sva pravna i legalna sredstva, a ujedno pozivamo nadležne institucije (policiju i tužiteljstva) da istraže i sankcioniraju ovaj politički organizirani kriminal. Mi kao udruga stojimo ima na raspolaganju'', stoji na kraju priopćenja UDOOHOS.

Kopirati
Drag cursor here to close