salkić

Dobro je da je zabranjen referendum u RS

Vijesti / Flash | 17. 09. 2016. u 16:40 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik bh.entiteta RS Ramiz Salkić ocijenio je za Fenu da je veoma važno da je Ustavni sud BiH principijelno i dosljedno ostao pri ranijoj oduci da je 9. siječanj neustavan kao Dan RS-a.

Također, ukazao je i na važnost odluke ovog suda kojom je izrečena privremena mjera i potvrđen stav da je referendum u RS-u o 9. siječnja neustavan i ne može se provoditi.

‘’Ostatak posla je sada na ostalim institucijama u BiH, kako domaćim tako i međunarodnim, da poduzmu korake koji su im sada na raspolaganju kako ne bi došlo do održavanja referenduma u RS-u’’, kazao je Salkić.

Ističe da su izjave srpskih političara u RS-u, koji inzistiraju na referendumu bez obzira na odluku Ustvanog suda BiH, bile u funkciji, kako je naveo, dodatnog političkog pritiska na suce Ustavnog suda BiH "kako bi podlegli pritisku i poništili svoju raniju odluku, prihvaćanjem zahjeva Narodne skupštine RS-a za preispitivanje odluke o neustavnosti Dana RS-a".

‘’Dobro je da u tome nisu uspjeli’’, naveo je entitetski potpredsjednik.

Evidentno je, kaže, da se izjavama dužnosnika srpskog naroda kako će se referendum održati bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH, krši ustav.

‘’Oni su svjesni da krše Ustav i na tome inzistiraju do kraja. Stoga na to trebaju reagirati nadležni i u skladu s Kaznenim zakonom BiH pokrenuti aktivnosti protiv onih koji krše Ustav i odluke Ustavnog suda BiH. Naravno, tu je i visoki predstavnik koji ima obavezu da štiti Daytonski sporazum i obaveze koje su njime definirane’’, zaključio je entitetski potpredsjednik u izjavi Feni.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahtjeva Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje Odluke Ustavnog suda od 26. studenog 2015. godine, te ga je stoga odbio.

Taj sud je usvojio i privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja Odluka o raspisivanju referenduma u RS-u o 9. siječnja kao Danu RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close