Iz Austrije u Siriju

Djevojčice bh. roditelja, iz Austrije otišle u Siriju?

Vijesti / Flash | 19. 04. 2014. u 16:02 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Interpol je objavom fotografija i podataka na svojoj internet-stranici o Sabini Selimović (15) i Samri Kešinović (16), državljankama Austrije, čiji su roditelji porijeklom iz BiH, ozvaničio da traga za ove dvije tinejdžerke za koje se sumnja da su otišle u Siriju.

Osim detaljnog opisa ovih prelijepih djevojčica, objavljene su i Samrine fotografije pod nikabom (potpuno pokrivenog lica, osim očiju) te Sabinine pod hidžabom (vidi se lice). Interpol je objavio da se djevojčice vode kao nestale od 10. travnja, kada su, kako je "Dnevni Avaz" već pisao, bez znanja roditelja i bez ikakvog nagovještaja da će napustiti domove odletjele zrakoplovom u turski grad Adanu.

U međuvremenu, austrijski mediji objavili su da su djevojčice navodno već u Siriji, te da su se obje udale za dvojicu pobunjenika u Siriji, i to 13. travnja. Uporište u ovim tvrdnjama nalaze u obraćanju djevojčica putem društvenih mreža, gdje su Sabina i Samra navodno objavile da su u Siriji, u kućama svojih muževa i da im je dobro.

No, austrijska policija tek je potvrdila da provjerava tko stoji iza postova objavljenih na Twitteru, te da ne mogu sa sigurnošću potvrditi da su djevojčice u Siriji. U strašnu vijest da su njihove maloljetne kćerke uistinu završile u Siriji, uz to da su sa strancima naoružanima do zuba, ne mogu vjerovati ni njihovi šokirani roditelji.

Jedan od rođaka obitelji Selimović, koji je želio ostati anoniman, u razgovoru za "Dnevni Avaz" izrazio je za sumnju da iza riječi objavljenih na internetu stoji Sabina.

"Tekst na Twitteru koji je navodno pisala Sabina, nikako ne može biti njen. Ona nikada nije koristila neke riječi koje je pravi autor tog teksta pisao. Ili su ih drogirali ili je to netko pisao umjesto njih, kako bi predstavio da je to što su uradile ispravno", kaže sugovornik.

Ono što se za sada pouzdano zna jeste da su Sabina i Samra put od uzornih gimnazijalki, kćerki i sestri do "džihad-ratnica" prolazile u džematu Altun-Alem u Beču. Za vrbovanje djevojčica austrijski mediji direktno prozivaju izvjesnog Abu Tejmu. Riječ je ustvari o selefiji pravog imena Mirsad Omerović, koji je ranije živio u Maoči u BiH, te je dovođen u blisku vezu s Bilalom Bosnićem i Nusretom Imamovićem, a sada propagira radikalni islam na njemačkom govornom području.

Abu Tejma čest je gost u Altun-Alem džematu, gdje glavnu riječ vodi izvjesni šejh Adem, koji mu je, prema neslužbenim informacijama, ustvari brat. Altun-Alem džemat više puta se pojavljuje u austrijskim medijima u kontekstu optužbi da služi za provedbu aktivne politike radikalizacije islamskog stanovništva Beča, te organiziranja odlaska u džihad u Siriju.

Koliko je Abu Tejma prijetnja nacionalnoj sigurnosti Austrijanaca, pitanje je koje su više puta od prošle godine ministarstvu unutarnjih poslova Austrije postavljali i poslanici u parlamentu, o čemu postoji prepiska i na službenoj internet-stranici parlamenta. Austrijski MUP na skoro sva pitanja o Abu Tejmi pozvao se kao na pitanja na koja odgovori zahtijevaju tajnost jer su u izravnoj vezi sa sigurnošću, navodi 'Dnevni Avaz'.

Kopirati
Drag cursor here to close