''Osvijetlimo Srbiju''

Desetci tisuća ljudi na prosvjedu oporbe u Beogradu

Vijesti / Flash | 26. 04. 2015. u 06:44 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zahtjevom da srbijanski premijer Aleksandar Vučić podnese ostavku i šetnjom do zgrade vlade Srbije oporbena Demokratska stranka (DS) okončala je jučer navečer u Beogradu prosvjed nazvan Osvijetlimo Srbiju na kojem su se okupili desetci tisuća ljudi.

Predsjednik DS-a Bojan Pajtić je prije svog govora zamolio za minutu šutnje u čast postradalih u poplavama, te nedavnoj helikopterskoj nesreći, a potom poručio da bi se prvo trebali vratiti u 2000. jer vladajući naprednjaci tvrde kako su tadašnje vlasti DS-a naslijedili sve najgore.

Pitam se kako bi Vučić kukao da je 2000. preuzeo ono što smo mi preuzeli? I 2012. je Srbija, kao i uvijek, bila siromašna država, ali je imala najbolje ekonomske pokazatelje u regiji, a u četvrtoj kalendarskoj godini vladavine SNS imamo najgore pokazatelje u regiji, rekao je Pajtić, pripisujući krivnju za sadašnje stanje aktualnom premijeru.

Po Pajtićevoj ocjeni u Beogradu se okupilo 30.000, a za nekoliko mjeseci bit će 300.000 ljudi, najavljujući skupove i u drugim gradovima, dok je prema procjenama policije u prosvjedu sudjelovalo oko 20.000 ljudi.

Vođa demokrata je Vučiću kao krivnju pripisao i što ministar pravosuđa Nikola Selaković vrijeđa odvjetnike, a Partija ujedinjenih umirovljenka Srbije glasuje za umanjenje mirovina, ocijenivši da su danas na vlasti oni koji su 12 godina čekali i nisu vidjeli mostove, investicije i puteve koje je DS napravila dok je bila na vlasti.

Skupu su se priključile i oporbene stranke Nova stranka (NS) i Zajedno za Srbiju (ZAS), nastale iz nekadašnjih frakcija Demokratske stranke, a predsjednik NS-a Zoran Živković pridružio se zahtjevima za ostavkom srbijansksog premijera, poručivši kako Vučić više ne smije da bude čovek koji odlučuje o našoj sudbini.

Prosvjed je završen bez incidenata i bez jakog policijskog osiguranja, iako je, zbog nogometnog derbija Partizan-Crvena zvezda bilo nagovještaja da bi oba skupa mogla biti praćena incidentima.

Prema podacima jučer objavljenog istraživanja agencije Faktor plus, za rad u prethodnih godinu dana, koliko je prošlo od formiranja aktualne vlade Srbije, građani su najveću ocjenu dali premijeru Aleksandru Vučiću - 4,1.

Kopirati
Drag cursor here to close