#RefugeesWelcome

Deseci tisuća prosvjednika na skupovima potpore izbjeglicama

Vijesti / Flash | 12. 09. 2015. u 17:03 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deseci tisuća prosvjednika okupili su se u Kopenhagenu i u Londonu na skupovima potpore izbjeglicama koji traže utočište u Europi.

Danski mediji prenose da su okupljeni nosili transparente s natpisima "Izbjeglice, dobrodošli" i "Europa je u sirijskom susjedstvu". Slični su prosvjedi održani i u drugim danskim gradovima, Padborgu, na granici s Njemačkom, kojim prolaze izbjeglice.

I u Londonu su se u znak potpore izbjeglicama okupili deseci tisuća prosvjednika, tražeći od svoje vlade da učini više kako bi pomogla izbjeglima iz Sirije.

Dječak prerušen u Paddingtona, plišanog medvjedića porijeklom iz Perua koji je postao ikona britanske dječje literature, nosio je transparent na kojemu je pisalo: "I medvjedić Paddington bio je izbjeglica".

Novi predsjednik oporbene stranke laburista Jeremy Corbyn, pošto je jutros pobijedio na unutarstranačkim izborima za čelnika stranke, obratio se prosvjednicima u Londonu i zauzeo za "mirna rješenja" izbjegličkog problema.

Osim u Londonu i Kopenhagenu okupljanja su najavljena i u Berlinu, Beču te u Lisabonu. U Berlinu se za prosvjede prijavilo najmanje 5000 ljudi, a u Beču oko 6000. Istodobno su skupovi protiv izbjeglica najavljeni u nekoliko istočnoeuropskih gradova.

U Varšavi će se održati dva prosvjedna skupa, jedan u organizaciji nevladinih skupina - za potporu izbjeglicama, te drugi na koji su pozvale krajnje desničarske struje - protiv njih.

Održavanje obaju takvih skupova najavljeno je i u Pragu.

Kopirati
Drag cursor here to close