SBŽ

Demokratska fronta obustavlja pregovore sa SDA i HDZ-om

Vijesti / Flash | 09. 03. 2015. u 09:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rukovodstvo Skupštine Srednjobosanske županije (SBŽ) kompletirano je danas izborom Muharema Grabusa (SDA), kojeg je kandidirao Klub Bošnjaka, te Nikole Simića (SDP BiH), koji je bio kandidat Kluba Srba.

Grabus i Simić činit će rukovodstvo Skupštine SBŽ-a zajedno s Josipom Kvasinom (HDZ BiH), koji je ranije izabran iz reda hrvatskog naroda i koji je predsjedavao današnjim nastavkom konstituirajuće sjednice.

Trojica članova skupštinskog rukovodstva dogovorit će se o tome tko će od njih biti predsjedatelj Skupštine.

Nakon današnjeg izbora, iz županijske organizacije DF-a potvrdili su kako će se povući iz pregovora o formiranju Vlade SBŽ-a jer, kako kažu, nije ispoštovan dogovor da njima pripadne bošnjačka pozicija u rukovodstvu Skupštine SBŽ-a.

Razlozi

Županijski odbor Demokratske fronte SBŽ-e obustavlja sve daljnje pregovore sa Strankom demokratske akcije i Hrvatskom demokratskom zajednicom o formiranju zakonodavne i izvršne vlasti na razini te županije, priopćeno je iz ove stranke.

''Razlog je samoinicijativno zakazivanje nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine SBŽ-e, bez usuglašavanja sa svim političkim subjektima koji participiraju u njenom radu, i nepoštivanje procedura propisanih Poslovnikom o radu Skupštine i Ustava SBŽ-e. Na ovaj način prekršen je i sporazum potpisan 3. decembra 2014. na inicijativu SDA, o zajedničkom djelovanju u SBŽ, kojim se definira raspodjela pozicija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na županijskoj razini između koalicijskih partnera: SDA, HDZ-a i DF-a. Shodno ovom dogovoru, izabran je izaslanik u Dom naroda FBiH iz reda bošnjačkog naroda, odnosno SDA, a mjesto zamjenika predsjedavajućeg Skupštine SBŽ-e trebalo je pripasti DF-u, što nije ispoštovano od strane koalicijskih partnera - stoji u priopćenju.

U DF-u podsjećaju da su od potpisivanja sporazuma o koalicijskom djelovanju i raspodjeli funkcija na području SBŽ-aže ispoštovali sve prethodne dogovore s koalicijskim partnerima, kada je u pitanju izbor kandidata iz reda hrvatskog naroda u rukovodstvo Skupštine SBŽ-e i izaslanika u Dom naroda FBiH.

Napominju, također, da je izbor izaslanika u Dom naroda FBiH, iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda, kao i naknadni rad Skupštine, pa i sama sjednica zakazana za 9. ožujak, nelegalna.

''To potvrđuje stav OHR-a i odluka Ustavnog Suda FBiH po navedenom pitanju'', zaključuju.

Bez imena i u Vladi ŽS-a

Demokratska fronta (DF) nije dostavila prijedloge imena budućih ministara u Vladi Županije Sarajevo, a to će učiniti krajem ovog tjedna, kazao je predsjednik Županijskog odbora ove stranke Samer Rešidat.

Dodao je da je DF-u u Vladi ŽS-a pripalo šest ministarskih mjesta.

Imena predloženih ministara trebaju biti dostavljena kandidatu za premijera ŽS-a Elmedinu Konakoviću da bi bila zakazana sjednica Skupštine ŽS-a i formirana Vlada.

Kopirati
Drag cursor here to close