koalicije

Demokratska fronta neće sama izaći iz vlasti

Vijesti / Flash | 12. 10. 2015. u 06:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Demokratska fronta neće sama izaći iz vlasti na razini BiH. Ključ je u rukama SDA koji ima najviše glasova u parlamentu BiH. Nije ni bitno hoćemo li mi biti u Vijeću ministara BiH, ali je suštinski važno da ostanu SDA i Savez za promjene i da ne uđe SNSD'', izjavio je lider DF Željka Komšića povodom pregovora lidera SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika SBB Fahrudina Radončića o ulasku SBB u vlast na razini BiH.

Nezavisne novine navode kako upućeni kažu da je to sve izvjesnije i da bi SBB u vlasti trebalo upravo zamijeniti DF. U toj opciji mnogi vide i mogućnost za ulazak SNSD u Vijeće ministara BiH.

Međutim, Komšić tvrdi da stvar još nije završena.

''Nećemo sami izaći iz vlasti. To se može dogoditi samo u situaciji da Vijeće ministara BiH donese odluku štetnu po interese BiH. Spremni smo braniti ovakav sastav Vijeće ministara BiH dokle god možemo'', poručio je i rekao kako nije ni bitno hoće li DF biti u vlasti.

"I Izetbegoviću i Bosiću sam rekao da je suštinski bitno da zajedno stanu SDA i Savez za promjene. I još sam im rekao da je DF svoj glavni politički cilj ostvario onog trenutka kad je uspio izbaciti Dodika iz vlasti, a poveže SDA i Savez za promjene", navodi Komšić.

SDA, kaže Komšić, može da računa na DF u vlasti samo ako u njoj nije SNSD i ako će to biti Savez za promjene.

''Čović se ovome protivio, ali nije imao kuda i morao je pristati. On nikada nije odustao od svog prvobitnog plana da ipak uvede Dodika u Vijeće ministara BiH i izbaci Savez za promjene. Da bi se to dogodilo mora prvo elimirati DF'', istaknuo je Komšić.

Istovremeno, Glavni odbor SBB ovlastio je predsjednika stranke Fahrudina Radončića da nastavi dijalog sa liderom SDA o zajedničkom formiranju vlasti na svim razinama. To podrazumijeva snažnu parlamentarnu većinu - kazao je predsednik GO SBB Fehim Škaljić.

Škaljić je prenjeo stav SBB da se sa SNSD ne može razgovarati, dok postoji zahtjev za referendum o Sudu i Tužiteljstvu BIH, te da je Savez za promjene dio sadašnje strukture vlasti, prenose Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close