Turska

Davutoglu: Sloboda izražavanja nije "sloboda vrijeđanja"

Vijesti / Svijet | 15. 01. 2015. u 09:42 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski premijer Ahmet Davutoglu je osudio u četvrtak objavljivanje francuskog tjednog satiričnog časopisa Charlie Hebdo karikature poslanika Muhameda, ocijenivši da sloboda izražavanja nije "sloboda vrijeđanja".

''Objavljivanje ove karikature je ozbiljna provokacija (...), sloboda tiska ne znači slobodu da se vrijeđa'' izjavio je Davutoglu novinarima u Ankari prije polijetanja u posjetu u Bruxellesu.

''Mi ne možemo prihvatiti uvrede na račun našeg poslanika'' naglasio je šef vlade.

Na naslovnoj stranici broja koji je izašao nakon ubojstva u redakciji, Charlie Hebdo je objavio u srijedu crtež Muhameda sa suzom u oku kako drži plakat "Ja sam Charlie", slogan milijuna demonstranata koji su prosvjedovali u Francuskoj i inozemstvu da bi osudili džihadističke napade u kojima je poginulo 17 ljudi u tri dana u Parizu.

Davutoglu je u nedjelju sudjelovao, uz predsjednika Francoisa Hollandea i četrdesetak drugih šefova država i vlada na velikom mimohodu organiziranom u Parizu, posebno da bi se obranila sloboda tiska.

Kao i one koje je već objavio ranije, karikatura Muhameda na naslovnoj stranici Charlie Hebdoa je isprovocirala brojne reakcije ogorčenja i prijetnje političkim liderima i vjerske vlasti u cijelom muslimanskom svijetu.

Turski opozicijski list Cumhuriyet je objavio "iz solidarnosti" ovu karikaturu kao dodatak na turskom preuzimajući bitne članke i crteže iz Charlie Hebdoa.

Nekoliko turskih internetskih stranica je također objavilo ovaj crtež Muhameda.

Jedan turski sud je naredio nekoliko sati kasnije blokadu svih web stranica koje su objavile crtež poslanika ocijenivši ga "uvredom za vjernike".

Kopirati
Drag cursor here to close