Dva neradna dana

Danas je Dan Republike i stari je popio malo ...

Vijesti / Flash | 29. 11. 2015. u 13:37 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dan Republike 29. studeni bio je praznik u bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji SFRJ. 

Za one koji o AVNOJ-u nisu učili u školi, podsjetimo da je Prvo zasjedanje AVNOJ-a održano 26. i 27. studenog 1942. u Bihaću.

Na Drugom zasjedanju, 29. i 30. studenog 1943. godine, u Jajcu je donesena odluka o obrazovanju Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije, s funkcijama privremene vlade.

Odobren je nacrt ustava o uređenju buduće Jugoslavije na federativnoj i demokratskoj osnovi, uz priznavanje prava svim njenim narodima. Tako je bila rođena nova jugoslavenska država. Narodna skupština je 29. studenog 1945. proglasila Federativnu narodnu republiku Jugoslaviju. Jugoslavija je postala federativna zajednica šest republika.

AVNOJ je uveo naziv maršala Jugoslavije i dodijelio ga partizanskom vrhovnom zapovjedniku Josipu Brozu Titu. Funkcija predsjednika "prve vlade" nove Jugoslavije povjerena je Titu.

Prema tadašnjem Zakonu o državnim praznicima, proslavljao se dva neradna dana, uz svečane akademije u glavnim gradovima republika bivše države, počasne plotune, a 1964. godine ustanovljena je i nagrada AVNOJ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close