Mirsad Ćeman

Dan RS: Odluka Ustavnog suda još nije donesena

Vijesti / Flash | 02. 12. 2015. u 09:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman rekao je Nezavisnim novinama da Odluka Ustavnog suda BiH o 9. siječnju kao Danu Republike Srpske, još uvijek nije donesena.

''Postoje izdvojena mišljenja za koja je rok 15 dana da se dostave, a već su najavljena i mislim da bi Odluka stranama trebala biti otpremljena tek za nekih 20 dana'', rekao je Ćeman.

Dodao je kako ne želi komentirati izjavu svoje kolegice, zamjenice predsjednika Ustavnog suda BiH Margarite Nikolovske, ali da je mišljenja da je Nikolovska samo pojasnila procedure kako one stoje i kako treba.

''Rano je za bilo kakve reakcije i komentare, jer nitko nije vidio Odluku, a političke izjave ne bih komentirao'', rekao je Ćeman.

Nezavisne navode kako je makedonska sutkinja u Ustavnom sudu BiH Margarita Nikolovska rekla kako nedavnom Odlukom Ustavni sud nije ukinuo 9. siječnja kao Dan Republike.

Nikolovska kaže da postoji mogućnost preispitivanja Odluke ako se dostave novi dokazi.

''Ustavni sud BiH nije ukinuo 9. siječnja kao Dan Republike, svojom Odlukom samo je ostavio prostor za otklanjanje diskriminacije i usklađivanje člana 3b Zakona o praznicima RS, s Ustavom BiH“, rekla je Nikolovska za TV RS.

Kaže kako nije točna tvrdnja da je Ustavni sud osporio srpskom narodu da slavi 9. sijećanja kao Dan Republike nego da se Zakon o praznicima mora uskladiti s Ustavom BiH.

Ustavni sud BiH u priopćenju za javnost nakon sjednice u četvrtak 26. studenog objavio je da usvaja zahtje Bakira Izetbegovića i da član 3.b) Zakona o praznicima Srpske nije u skladu s Ustavom BiH.

Za tu odluku glasovala su dvojica bošnjačkih i troje stranih sudaca. Dvojica sudija Hrvata i dvojica Srba bili su protiv.

Potom su najviši sužnosnici Republike Srpske ovu odluku suda odabacili kako neprihvatljivu i odlučili da se raspiše referendum na kojuem će se građani RS izjasniti o tome podržavaju li Odluku Ustavnog suda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close