Dodik

Dan RS ne može biti niti jedan drugi datum

Vijesti / Flash | 27. 11. 2015. u 14:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Odluka Ustavnog suda BiH je neprihvatljiva i ponižavajuća i dio je koncepta rušenja Daytonskog sporazuma u kojem entiteti imaju prostor za politički rad, a oni su ujedno konstituirajući element BiH", poručio je Milorad Dodik na konferenciji za medije u Prijedoru.

Kako je prenio N1, Dodik je rekao kako kraj godine donosi nove obveze o kojima su u RS razgovarali te da se sve stvari odvijaju kako je dogovareno unutar zadanih obveza.

"Dan RS, 9. siječnja, ne može biti promijenjen, jer je tada održana Skupština na Palama kojoj sam prisustvovao. Dan RS ne može biti niti jedan drugi datum. Obrazloženja Ustavnog suda su poražavajuća za zdrav razum. Navodno jedan broj ljudi u RS se identificira s tim datumom. Ne identificiraju se ni svi Nijemci s Njemačkom, pa nema problema", poručio je predsjednik RS.

Izjavio je kako se godinama pokušava nametnuti 25. studenog kao Dan državnosti BiH.

"U Sarajevu oni koji slave 25. studenog su oni koji su pokušali da odvoje BiH od Jugoslavije", rekao je i poručio da je BiH nemoguća država jer ima tijelo koje se ponaša antidaytonski i antiustavno.

"Tijelo koje odlučuje o praznicima u Republici Srpskoj je Narodna skupština. NSRS je primjetila, u vidu s prethodnim ponašanjima Ustavnog suda, i preventivno donijela odluku'', rekao je Dodik i naglasio kako želi hitno donošenje Zakona o Ustavnom sudu i eliminiranje stranaca iz njega.

"Sve odluke su donesene jer su stranci zajedno s Bošnjacima glasovali i imali većinu. Poznato je da su strane suci pod utjecajem međunarodnog predstavnika u BiH. Želimo da se donese zakon u Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti stranih sudaca, gdje će tri sudije dolaziti iz RS, a iz FBiH 6", rekao je predsjednik Republike Srpske i dodao da će RS tražiti vraćanje himne i grba.

Dodik kaže da bi novi zakon o Ustavnom sudu BiH trebalo da bude donesen u roku od pet mjeseci, te najavio da će pozvati predstavnike iz RS-a u institucijama BiH da se povuku iz vlasti sve dok se ne promijeni zakon o Ustavnom sudu BiH.

Kao naredne korake najavio je podršku Deklaraciji Narodne skupštine RS-a u kojoj se odbacuje odluka Ustavnog suda BiH, te da se ona neće provoditi kroz zakonodavstvo ni u Vladi ni u Narodnoj skupštini, a 9. siječanj će se nastaviti slaviti kao Dan RS-a.

Dodik je potvrdio da je za 29. studeni sazvao sastanak svih političkih subjekata iz RS-a, te naveo da se priprema zajednička izjava povodom odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. siječnja.

Lider NDP-a Dragan Čavić je potvrdio će se odazvati sastanku kod Dodika i smatra da političari iz RS-a neće izlaziti iz okvira Deklaracije koju je usvojila Narodna skupština, te da treba nastaviti slaviti 9. januar kao Dan RS-a, jer predstavlja neodvojivi dio identiteta RS-a.

Na kraju je, navodi N1, dodao kako cinično zvuči objašenjenje Ustavnog suda kako građani mogu slaviti Krsnu slavu.

Kopirati
Drag cursor here to close